Отримали зброю як добровольці: у Харкові судитимуть банду розбійників

У Харкові судитимуть банду розбійників.

У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: прокуратура Харківської області

Події
13 березня 2023 14:47

У Харкові судитимуть банду, яка здійснювала озброєні «нальоти» на будинки громадян під виглядом правоохоронців. Очолював банду колишній міліціонер. Нападники залякували людей зброєю, яку отримали на початку повномасштабного вторгнення для оборони Харкова.

Про це повідомили у прес-службі Управління Служби безпеки України у Харківській області.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Оперативникам Служби безпеки вдалося зібрати беззастережні докази, щоб оголосити всім активним учасникам знешкодженого минулого року злочинного угруповання нові підозри за ст. 257 Кримінального кодексу України - "бандитизм". Правоохоронці зазвичай дуже рідко застосовують на практиці цю кримінальну статтю, в тому числі - через виняткову складність доведення її головної кваліфікуючої ознаки - мету створення банди - скоєння нападів", - сказав спікер УСБУ в Харківській області Владислав Абдула.

У Харкові судитимуть банду розбійників.У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: СБУ

Злочинне угруповання затримали у середині вересня 2022 року.

Співробітники СБУ встановили, що серед членів банди були особи, які раніше були засуджені за скоєння тяжких та особливо тяжких злочинів, у тому числі за умисне вбивство.

У Харкові судитимуть банду розбійників.У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: СБУ

Організатором банди був 45-річний харків'янин, який працював у минулому в органах міліції. Він непогано розбирався у методах ведення оперативно-розшукової діяльності та використав ці знання, щоб запобігти викриттю його злочинів правоохоронцями.

Зокрема, за його вказівкою члени банди чинили напади у військовій формі та з нашивками правоохоронних органів України, використовували під час спілкування рації, щоб виключити їхню ідентифікацію та встановлення місцезнаходження, для конспірації називали один одного за позивним.

У Харкові судитимуть банду розбійників.У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: СБУ

До кожного нападу члени банди ретельно готувалися: розробляли плани, дізнавалися про матеріальне становище жертв, встановлювали за ними спостереження, щоб вивчити їх розпорядок дня та визначити сприятливий час для нападу, знайомилися з місцевістю, щоб їх злочинні дії не були помічені сторонніми особами, а учасники банди не були викриті та затримані.

За даними слідства, під час нападів вони використовували вогнепальну автоматичну зброю, яка на початку війни видавалася добровільним підрозділам для відображення збройної агресії Росії.

У Харкові судитимуть банду розбійників.У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: прокуратура Харківської області

За матеріалами СБУ організатору та семи членам банди додатково повідомлено про підозру за ст. 257 Кримінального кодексу України (бандитизм). За такий злочин передбачено позбавлення волі на строк до 15 років із конфіскацією майна.

До того ж, кожному з учасників банди раніше оголошено підозри за ч. 4 ст. 187 КК України (розбій, скоєний за попередньою змовою групою осіб, в умовах військового стану та поєднаний із проникненням у житло), а окремим фігурантам ще й за ч. 3 ст. 289 КК України (незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене організованою групою).

Усі вісім підозрюваних (організатор та сім учасників) перебувають під вартою.

Документування злочинної діяльності угруповання здійснювали співробітники СБУ Харківської області спільно з Управлінням стратегічних розслідувань ДСР та слідчими Національної поліції за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури.

У Харкові судитимуть банду розбійників.У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: прокуратура Харківської області

У Харкові судитимуть банду розбійників.У Харкові судитимуть банду розбійників. Фото: прокуратура Харківської області

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах