З яких харківських джерел небезпечно пити воду: результати перевірки

Із яких харківських джерел небезпечно пити воду: результати перевірки.

Із яких харківських джерел небезпечно пити воду: результати перевірки. Фото: ЕкоПолітика

Події
07 березня 2023 10:17

У Харкові та області протягом 2022 року перевірили воду з джерел та колодязів. 60,1% із взятої спеціалістами 1451 проби не відповідали вимогам.

Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики захворювань.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"У досліджених пробах води виявлено перевищення нормативних показників щодо загальної жорсткості, каламутності, кольоровості, вмісту нітратів, сульфатів, сухого залишку, аміаку, заліза", - перерахували фахівці.

Воду перевірили на мікробіологічні показники – 54,3% проб не відповідають нормативам.

У Харкові дослідили 46 проб води з 12 джерел:

  • Саржин Яр,
  • Манжесів Яр,
  • селище Олешки,
  • парк "Юність",
  • "Петренки - 1",
  • "Петренки - 2",
  • "Петренки - 3",
  • вул. Мінераловодська, 1,
  • вул. В. Зубенка, 25,
  • вулиця Бучми (2 каптажі),
  • "Олексіївська балка".

“Протягом 2022 року у воді дев'яти джерел (парк “Юність”, селище Олешки, Саржин яр, Манжосів яр, “Петренки – 1”, “Петренки – 2”, “Петренки – 3”, вул. Бучми, “Олексіївська балка”) ) реєструвалися відхилення від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками”, – повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики захворювань.

При цьому у воді двох джерел було виявлено перевищення вмісту нітратів. Такі дані отримали, дослідивши воду з парку "Юність" та Олексіївської балки. Високий вміст нітратів фахівці фіксують у воді багатьох колодязів регіону.

“У 43,3% досліджених проб колодязної води вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 1,1 – 6,7 раза. Високі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Богодухівського, Красноградського та Харківського районів», – поінформували експерти.

Результати досліджень свідчать, що колодязі та природні джерела не можуть розглядатися як джерела якіснішої та безпечнішої води, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, що живлять джерела нецентралізованого водопостачання, не захищені поверхневими забрудненнями біологічного та хімічного походження. Тому необхідно завжди кип'ятити воду з колодязів та джерел, попереджають у Центрі.

«Нітрати ніяк не впливають на смак та колір води. Крім того, їх не можна позбутися ні за допомогою побутових фільтрів, ні кип'ятінням. Особливо небезпечні нітрати для маленьких дітей, насамперед немовлят. Періодично вода із нітратами стає причиною смерті немовлят Харківщини. Воду з колодязів та природних джерел у жодному разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, що містяться у воді навіть у межах допустимих норм, небезпечні для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який страждатиме від нестачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів», – зазначили у Центрі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах