Спецслужби РФ у Харкові намагалися отримати документацію українських АЕС — СБУ

Спецслужби РФ у Харкові намагалися отримати документацію українських АЕС.

Спецслужби РФ у Харкові намагалися отримати документацію українських АЕС. Фото архівне

Події
03 березня 2023 12:03

Російські спецслужби намагалися отримати доступ до проектно-конструкторської документації Запорізької та Південноукраїнської АЕС, яка розроблялась у Харкові та зберігалася в інституті «Енергопроект».

Документи мають стратегічне значення для безпечної експлуатації зазначених АЕС, повідомляє речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Документація зберігалася у харківському інституті «Енергопроект», контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави. Саме тут ще в радянський період розроблялися генеральні проекти Запорізької та Південноукраїнської АЕС, а в сучасні роки проектували їх модернізацію та технічне переоснащення», — розповів Абдула.

Спецслужби РФ у Харкові намагалися отримати документацію українських АЕС.Спецслужби РФ у Харкові намагалися отримати документацію українських АЕС. Фото: СБУ

За його словами, оперативникам стало відомо про спроби окремих громадян України та підконтрольні їм комерційні структури встановити контроль над держустановою.

"Реальною метою посягань було отримання у своє розпорядження проектної документації АЕС, що створювало реальну загрозу заподіяння шкоди державній, економічній та екологічній безпеці України", - наголосив Абдула.

За даними слідства, до початку російської агресії у 2014 році майже третина акцій харківського проектного інституту перебувала у власності російської комерційної структури, яка, у свою чергу, пов'язана зі спецслужбами країни-агресора. Після кількох перепродажів через офшорні компанії власниками цього пакету стали зазначені фізичні та юридичні особи України.

СБУ вилучила вказану документацію, на неї судом накладено арешт. Також відомство встановило виконавців та замовників цієї угоди. У межах кримінального провадження, розпочатого за ознаками ч. 1 ст. 114 ККУ (шпигунство), перевіряється можлива причетність ділків до співпраці зі спецслужбами країни-агресора.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах