Волонтер із Японії вирішив назавжди залишитися у Харкові після 9 місяців життя у метро

Волонтер із Японії вирішив назавжди залишитися у Харкові після 9 місяців життя у метро.

Волонтер із Японії вирішив назавжди залишитися у Харкові після 9 місяців життя у метро. Фото: ТСН

Події
17 лютого 2023 17:05

75-річний Фумінорі Цучико добровільно дев'ять місяців прожив у харківському метро, допомагаючи людям, які там ховалися від обстрілів. Тепер він продав свій будинок у Японії та вирішив назавжди переїхати до Харкова.

Волонтер продовжує допомагати людям, з якими пережив важкі часи у підземці, йдеться у ТСН.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Фумінорі Цучико на третій місяць повномасштабного вторгнення потрапив у харківський метрополітен, який тоді служив бомбосховищем. Дев'ять місяців прожив із людьми у підземці, як каже, щоб їх підтримати. Потоваришували настільки, що після того, як метро запрацювало, почав організовувати щотижневу гуманітарну допомогу своїм новим друзям, а потім і взагалі продав будинок у Японії та переїхав до Харкова.

З відходом на пенсію Фумінорі вирішив подорожувати світом. Новина про війну проти України застала його у Польщі, там волонтери розповіли про підземне життя у Харкові. Чоловік приїхав до Харкова та довгих дев'ять місяців Фумі, так його звуть друзі, жив на станції метро «Героїв праці». Найбільше дошкуляв холод і рукомийник замість душу.

“Влітку було добре. Отак холодною водою вмивався. Але взимку… О, Господи, як було холодно”, – згадує він.

Готував їжу, розважав дітей та дорослих. Про життя у підземеллі розповідав у Фейсбуці та збирав пожертвування для харків'ян.

“Спочатку там годували ресторани. Возили їжу, все було гаразд, але 9 місяців жоден благодійний фонд не може годувати. Спочатку нас було 3 тисячі людей, потім менше-менше – 700 осіб стало, потім – 150. Це ж усі кошти, розумієте? Фумі організував сніданки. Ми щодня роздавали сніданки”, – розповідає харків'янка Наталія.

Разом із друзями ризикував життям та щодня бігав під обстрілами до магазину за їжею для всіх мешканців станції.

“Він каже: о бомба? Я кажу так. Він каже: поряд? – Ні. А він: о, гаразд, пішли. І ми йшли. Каже, що на мене бомба ніколи не впаде”, – сміється Наталя.

Коли люди виїхали з метро, Фумінорі вирішили не втрачати зв'язку з ними і продовжив допомагати. Роздає продукти лише своїм підземним друзям.

“У метро було добре. Всі люди були разом і ми спілкувалися багато. Вони були дуже добрі до мене, дбали через мій вік. Але я завжди казав: я ще багато можу”, — каже чоловік.

Нещодавно Фумінорі вирішив залишитись у Харкові назавжди. Продав свій будинок у Японії та винайняв квартиру у Харкові на Салтівці. У Токіо в нього залишилися дві дорослі дочки. Каже, пообіцяв приїжджати на свята.

“Харків – це круто! І я житиму в Харкові і після перемоги. У мене вже нема вдома в Японії. Я все продав. Тому я тут назавжди і допомагатиму харків'янам», – каже японець.

Щотижня Фумінорі вивозить набиті візки із супермаркету та зустрічається зі своїми приятелями. Це півсотні пенсіонерів, яким не вистачає грошей на життя, тож Фумінорі продовжує збирати кошти їм на допомогу.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах