Мобілізований мешканець Харківської області виявився російським агентом

Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових.

Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових. Фото: Офіс генпрокурора

Події
31 сiчня 2023 15:40

Затримано двох російських агентів, родом з Харківської області, які здавали ФСБ місце розташування складів з боєприпасами та бойові позиції ЗСУ, а також вербували нових інформаторів.

Одного з них ще на початку повномасштабного вторгнення завербував кадровий співробітник російської спецслужби, розповіли в Службі безпеки України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Незабаром агент виїхав до Сумської області як внутрішньо переміщена особа та мобілізувався до лав ЗСУ, де проводив розвідувально-підривну діяльність проти України.

Після військкомату його направили до навчального центру на Житомирщині. Перебуваючи на території установи, він збирав персональні дані інструкторів з бойової підготовки, а також приховано вивчав систему охорони військового об'єкта.

Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових.Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових. Фото: СБУ

Згодом мобілізований передислокований у складі підрозділів українських військ на територію Донецької області.

Проходячи службу у роті забезпечення на посаді водія, чоловік систематично відвідував місця дислокації українських військових. За допомогою месенджера пересилав куратору гугл-координати розташування військовослужбовців ЗСУ та складів з боєприпасами. Так, на сході України його цікавили місця базування та маршрути переміщення бойових підрозділів ЗСУ у районах Слов'янська та Краматорська.

Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових.Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових. Фото: СБУ

До злочинної діяльності він залучив свого земляка, який після 24 лютого минулого року разом із ним переїхав до Сум як внутрішньо переміщена особа, а згодом – до Одеської області.

Поплічник мобілізованого отримав інструктаж та почав розвідувати місця базування підрозділів Сил оборони у причорноморському регіоні. Насамперед він намагався виявити склади з артилерійським озброєнням та боєприпасами українських військ.

Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових.Мобілізований мешканець Харківської області здавав росіянам позиції українських військових. Фото: Офіс генпрокурора

Обидва зловмисники передавали зібрані відомості агресору через закриті канали зв'язку у вигляді електронних координат з докладним описом прилеглої місцевості.

"У «зоні особливої уваги» були колишні військові та жінки, які проживали у прифронтових районах на півдні та сході України", - кажуть у СБУ.

Контррозвідники Служби безпеки затримали обох зрадників на спробах чергової передачі загарбникові закритих відомостей.

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури двом чоловікам повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України).

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах