"Операція планувалась ще навесні": WP опублікував деталі контрнаступу на Харківщині

"Операція планувалась ще навесні": WP опублікував деталі контрнаступу на Харківщині - фото: The Washington Post

"Операція планувалась ще навесні": WP опублікував деталі контрнаступу на Харківщині - фото: The Washington Post

Події
29 грудня 2022 16:53

Командувач контрнаступу генерал-полковник Олександр Сирський почав планувати операцію зі звільнення Харківської області ще навесні. Він помітив стратегічну вразливість ЗС РФ, але для її реалізації потрібно було відволікти ворога хибним ударом.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

21-річний боєць ЗСУ Олег у серпні отримав наказ — пройти до 80 км углиб захопленої території Харківської області. Спершу він подумав, що це сумнівна та безглузда операція, проте її підсумок став одним із проривів у російсько-українській війні.

Українських військових зібрали в одному із сіл, де їм видали нові накази. Бійці повинні на високій швидкості в зухвалому та надсекретному контрнаступі атакувати в районі між кордоном з РФ та Ізюмом. Спочатку бійці вважали наказ безглуздим. Однак після важких літніх втрат війська РФ були виснажені. До того ж успішно пройшла українська операція з дезінформації ворога. Публічно озвучувалися плани йти у наступ для визволення Херсона. РФ перекинула туди свої сили й Харківська область стала вразливою.

Одним із авторів контрнаступу був генерал-полковник Олександр Сирський. Він заявив, що операція змінила ставлення партнерів до України. В останні дні серпня генерал зустрівся з ключовими командирами бригад на оперативних зборах. Перед військовими постала 3D-карта Харківської області площею 48 метрів квадратних. Сирський почав показувати напрямки атак серед копій міст, пагорбів і річок. Разом з офіцерами вони обговорювали варіанти наступу, а також обговорювали найгірші сценарії.

За першу добу контрнаступу ЗСУ просунулися на 17 км і дійшли до Волохова Яру — це дозволило блокувати траси між Ізюмом і Балаклеєю. Щодня бійці рухалися дедалі далі вглиб захоплених територій. Однак, як зізнається сам Сирський, він не очікував каскадного обвалу всього фронту. Ізюм, Балаклія, а потім і Лиман були звільнені. Далі розпочалася операція зі звільнення Херсона — єдиного захопленого обласного центру. Після контрнаступу України Кремль пішов на мобілізацію і прискорив анексію чотирьох регіонів.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах