Архітектор Норман Фостер оприлюднив генплан реконструкції Харкова: що відомо

Архітектор Норман Фостер оприлюднив генплан реконструкції Харкова: що відомо - фото: normanfosterfoundation.org

Архітектор Норман Фостер оприлюднив генплан реконструкції Харкова: що відомо - фото: normanfosterfoundation.org

Події
22 грудня 2022 08:52

Британський архітектор Норман Фостер оприлюднив деталі генерального плану реконструкції Харкова. Згідно із ним у місті з'явиться "знакова будівля", спроєктована студією Foster + Partners. Роботи по відбудові міста здійснюватимуться на безоплатній основі.

Про це повідомляє видання Dezeen.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
 
Генплан Харкова став спільною роботою інженерної студії Arup, Norman Foster Foundation та харківських архітекторів. Спершу архітектори сконцентруються на п'ятьох блоках: історичній спадщині, річках, промисловості, відбудові житлі та створенні наукового кварталу. На зустрічі Фостера із мером Харкова Ігорем Тереховим 16 грудня було представлено кожен пункт документа із докладним описом проєктів, які мають бути реалізовані на початку наступного року.

Проєкт спадщини передбачає створення "нової архітектурної пам'ятки" у центрі Харкова, що сприятиме "шанобливому підходу до відновлення історичних будівель". Водночас вугільний завод у місті перетворять на "центр екологічно чистої енергії". Згідно із проєктом житлового будівництва, у Харкові модернізують панельні житлові квартали та створять енергоефективні будинки по всьому місту.

Архітектор Норман Фостер оприлюднив генплан реконструкції Харкова: що відомо - фото: normanfosterfoundation.org Архітектор Норман Фостер оприлюднив генплан реконструкції Харкова: що відомо - фото: normanfosterfoundation.org

Проєкт наукового кварталу має розвивати високотехнологічну промисловість, центри дослідження та стартапи, щоб відновити індустріальну базу міста. Цей проєкт стане основою пілотного дослідження – містобудівного плану бульварів, вулиць, площ, парків та озеленення з орієнтирами щодо висоти та відступу будівель із чітким зонуванням. Одна із тутешніх споруд буде спроєктована Фостером.

Терехов наголосив, що після реконструкції у місті буде майданчик для розвитку стартапів, університети, житло, зелена зона, ринок, тобто вся необхідна інфраструктура для комфортного життя та розвитку економіки. Зараз харківська група архітекторів та Norman Foster Foundation готують підсумковий документ, який буде представлений широкому загалу найближчими тижнями.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах