Які виплати можуть отримати українці, які постраждали від агресії РФ

Які виплати можуть одержати українці, які постраждали від агресії РФ.

Які виплати можуть одержати українці, які постраждали від агресії РФ. Фото: informator.ua

Події
01 грудня 2022 14:44

Через бойові дії мільйони громадян України були змушені переїхати у безпечніше місце, залишилися без роботи, а в деяких випадках навіть втратили власне житло.

Крім допомоги від волонтерів, постраждалі українці також можуть отримати кошти від держави та міжнародних організацій, пише "Новое время".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Що передбачено урядовими програмами для підтримки тих, хто потребує допомоги під час війни та на яку грошову допомогу можна розраховувати ВПО та тим, хто надав їм притулок?

Щомісячна допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО) на проживання

Призначається з дати звернення та діє у період воєнного стану. Для цього необхідно стати на облік як ВПО. Після включення відомостей про особистість до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО, така людина може сформувати на порталі Дія електронну довідку, що підтверджує факт внутрішнього переміщення та взяття на облік. Автоматично дані про таку особу будуть внесені до Єдиної бази ВПО. Для отримання допомоги ВПО заповнює заяву, що формується засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка портала Дія. Також можна оформити таку допомогу через ЦНАП або звернувшись до органу соціального захисту населення.

Розміри допомоги:

  • дітям та особам з інвалідністю – 3 000 гривень на місяць;
  • дорослій особі – 2 000 гривень на місяць.

Допомога виплачується з державного бюджету відповідно до постанови Уряду 332.

Компенсація власникам житла, які розміщують у ньому ВПО

Компенсацію можуть отримати власники житлових приміщень приватного житлового фонду за розміщення у квартирах чи будинках внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану. Єдиною умовою для отримання коштів є те, що ВПО, які мешкають у житловому приміщенні, не отримують щомісячної адресної допомоги від уряду.

Розмір компенсації до жовтня 2022 року склав 443 гривні за кожну внутрішньо переміщену особу. З 1 жовтня 2022 року загальна сума компенсації на місяць за розміщення однієї особи становить 886,20 гривень на місяць. Щоб отримати гроші, власник житла має звернутися до органу місцевого самоврядування з відповідною заявою.

Соціальна допомога щодо забезпечення населення продовольчими товарами

Хоча це й нефінансова допомога, але ця програма працює через обласні військові адміністрації, щоб населення могло отримати продовольчі та санітарно-гігієнічні товари у тих територіальних громадах, на території яких продовжуються активні бойові дії. Закупівля здійснюється за державний рахунок. Програму реалізують згідно з урядовою постановою №328.

Допомога від міжнародних організацій

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців

Пріоритет – ВПО серед осіб, які отримують пенсію до 3 000 грн. Сума – 2 220 грн на кожного члена сім'ї протягом трьох місяців.

Всесвітня продовольча програма:

Сума допомоги — 2 220 гривень на кожного члена сім'ї (але не більше ніж для 3-х осіб) протягом трьох місяців.

Норвезька рада у справах біженців

Допомога у розмірі 2 200 гривень для кожного члена сім'ї на один місяць. Сумарно виплати будуть розраховані на три місяці.

Red Rose CDS Limited

Сума — 2 220 гривень на кожного члена сім'ї протягом трьох місяців.

Товариство Червоного Хреста

Малозабезпечені сім'ї, сума – 2 500 гривень (одноразово).

Фінансову допомогу у розмірі 2 220 гривень на особу на місяць можна отримати лише від однієї з організацій, що реалізує програму ООН.

Крім того, найбільш уразливі категорії громадян, які опинилися у важкому матеріальному становищі внаслідок російської агресії, можуть розраховувати на виплати низки міжнародних організацій, які пропонують таку допомогу українцям, які підпадають під певні критерії.

Для цих організацій пріоритетні незахищені верстви населення, які мають соціальні статуси, такі як:

  • особа з інвалідністю,
  • пенсіонер,
  • самотня мати чи батько,
  • багатодітна родина,
  • одержувач допомоги малозабезпеченим сім'ям, зокрема з числа ВПО.

Представництво дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ) грошову допомогу надають

  • багатодітним сім'ям, які мають 3 і більше дітей віком до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла 2 років;
  • які мають 2 та більше дітей віком до 18 років, з яких принаймні 1 дитина з інвалідністю.

Сума — 2 220 гривень на кожного члена сім'ї (не більше 5 осіб), максимально — 33,3 тис. грн.

Поки що реєстрацію на програму грошової допомоги «Спільно» від ЮНІСЕФ призупинено 14 серпня, у зв'язку з необхідністю обробки заявок та виплати сім'ям, які відповідають критеріям програми, які подали заявки після 15 червня і ще не отримали допомоги.

Всесвітня продовольча програма

Сума — 2 220 гривень на кожного члена сім'ї протягом трьох місяців.

Нині ця програма розширена, і виплати можуть отримувати не лише ВПО, а й люди з інвалідністю, пенсіонери, мати чи батько-одинаки, багатодітні сім'ї.

Міжнародна Організація з Міграції

Особи з інвалідністю. Сума – 2 220 гривень протягом трьох місяців.

Red Rose CDS Limited:

ВПО пенсіонери та/або особи з інвалідністю. Сума — 2220 гривень на кожного члена сім'ї протягом трьох місяців.

Gate to Ukraine

Платформа, яка допомагає американцям надавати допомогу українським багатодітним сім'ям, які постраждали внаслідок війни, які були змушені переїхати або перебувають на тимчасово окупованих територіях. Розмір допомоги $100.

Також надають допомогу БО Людина у біді та інші благодійні фонди.

З кінця жовтня Червоним Хрестом і Міжнародною організацією з Міграції анонсовано додаткову грошову допомогу мешканцям населених пунктів, які перебували в окупації, які не виїжджали з території, захопленої ворогом. Для отримання допомоги необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування чи військових адміністрацій.

Грошова допомога від міжнародних організацій надається у рамках реалізації проекту надання додаткових заходів соціальної підтримки окремих категорій населення згідно з умовами меморандумів про співпрацю/співробітництво, укладені Міністерством соціальної політики України та відповідною міжнародною організацією.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах