Постраждав унікальний телескоп: під Харковом зруйновано обсерваторію

Постраждав унікальний телескоп: під Харковом зруйновано обсерваторію.

Постраждав унікальний телескоп: під Харковом зруйновано обсерваторію. Фото: facebook.com/michael.sydorchuk

Події
17 жовтня 2022 15:29

Найбільший у світі телескоп перебуває у катастрофічному стані внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомив співробітник Радіоастрономічного інституту Національної академії наук України Михайло Сидорчук.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Обсерваторія знаходилася біля села Волохів Яр, де окупанти влаштували вогневу позицію та утримували до початку вересня. П'ять місяців рашисти використали обсерваторію як місце дислокації, бо в ній є підземні колектори, автопарк, гаражі, склади, побутова техніка.

Тепер все майно обсерваторії зруйноване чи пограбоване.

«Катастрофа з національним надбанням, найбільшим у світі радіотелескопом декаметрових довжин хвиль УТР-2 і телескопом ГУРТ, що будувався до недавнього часу… Обсерваторію біля тепер уже відомого села Волохів Яр звільнили від окупантів (25.02 – 7.09.202). Велика територія їм дуже до душі, є підземні колектори, автопарк, гаражі, склади, побутова техніка. Тепер це все пограбовано. Що не вкрали росіяни (авто та холодильники, пічки та посуд, унікальну спеціалізовану комп'ютерну техніку!) мародують зараз наші співгромадяни (косарка, трактор, плуг, велосипеди, пральні машини, бойлери, вугілля). Територія досі не розмінована, вже більше місяця після звільнення наші співробітники не мають права там працювати (та й возити їх нічим – транспорт вкрадено!), не можемо контрактувати охорону. Листи в ОВА написані, ми начебто в першій черзі, але... Ще однією дуже великою проблемою є те, що на головному корпусі немає даху! Було попадання зверху центром будівлі, пробиті-попадали перекриття до першого поверху (точно на пульт управління телескопом). Металеві балки даху здебільшого цілі, шифер весь розлетівся, звичайно. Дощі, зима скоро, а в нас немає даху, вікон та дірки до першого поверху, впала ще одна плита. Склади вигоріли вщент, і туди треба дах на будівлю», - написав Михайло Сидорчук у Facebbok.

Він просить допомогти перекрити дахи та прискорити процес розмінування території.

«Несподівано багато хто попросив надати реквізити для грошової допомоги, дякую! Оскільки ми державна організація, зручність переказу на карту нам не дуже доступна, тому є банківські реквізити, які я копіюю з посиланням на лист РІ НАНУ вище у пості», - додав учений.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах