75% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області

Як росіяни мали намір провести «референдум» у Харківській області.

Як росіяни мали намір провести «референдум» у Харківській області. Фото: m.ura.news

Події
20 вересня 2022 17:44

Подробиці розробленої у Кремлі «Стратегії проведення референдуму про входження Харківської області до складу Російської Федерації» опублікувало Радіо Свободи.

Журналісти видання повідомили, що отримали у своє розпорядження документ одного з розвідувальних органів України. З нього випливає, що референдум на окупованих на той момент територіях Харківської області планували провести з 1 по 7 листопада.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Незважаючи на те, що його результат був заздалегідь визначений (75% «проголосували «за»), окупанти все ж таки планували вести агітацію.

75% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 175% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 1

Основною ідеєю цієї так званої піар-кампанії мало стати твердження, що від РФ мешканцям Харківщини нікуди не подітися. Головні слогани, визначені «стратегами», дуже банальні: «Скажи Росії так» і «Росія тут назавжди».

75% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 2 175% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 2

Автори документа пропонували пропагувати перспективи входження до складу Росії з акцентом на економічні та соціальні вигоди та підтримувати тезу, що приєднання усієї Харківської області неминуче.

Загалом мали «проголосувати» 142 тисячі виборців, з яких понад 100 тисяч – за.

75% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 3 275% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 3

«Стратегія» розроблена нещодавно, оскільки на ній вказано карту лінії фронту станом на 24 серпня.

До піар-компанії за «референдум» планували підключити церкву — так, 21 вересня на Харківщині планували провести хресну ходу на підтримку «голосування». А в дні «голосування» — з 1 по 6 вересня — хресні ходи мали відбуватися щодня. Для «липового референдуму» навіть склали свій гімн зі словами «Скажи Росії так. Перед Богом ми один народ».

75% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 4 375% «за»: як росіяни збиралися провести «референдум» у Харківській області фото 4

У той же час організатори «референдуму» відзначали проблеми з відсутністю кадрів для роботи у виборчих комісіях та проукраїнські настрої населення.

11 вересня російське видання «Медуза» з посиланням на джерела, близькі до адміністрації президента Росії, написало, що у Кремлі ухвалили рішення відкласти на невизначений термін проведення так званих «референдумів» на окупованих територіях України.

За даними українського Міноборони, з 6 вересня ЗСУ звільнили близько 400 населених пунктів у Харківській області, де мешкають 150 тисяч осіб.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах