Як мешканцям Харківської області отримати соціальні виплати в окупації

Як мешканцям Харківської області здобути соціальні виплати в окупації.

Як мешканцям Харківської області здобути соціальні виплати в окупації. Фото: Dr. Sunshine

Події
18 серпня 2022 19:24

Жителям окупованих громад Харківської області продовжують нараховуватись усі соціальні виплати від України. Отримати їх можуть декількома способами.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазвичай призначення та нарахування соціальних виплат людям відбувається за чітким алгоритмом. Щомісяця управління соціальних гарантій передає бази даних на центральний рівень до інформаційно-обчислювального центру Міністерства соціальної політики. З початку повномасштабного вторгнення деякі громади Харківської області були окуповані російським агресором, тоді Міністерство соцполітики взяло бази з цих територій та почало нараховувати соціальні виплати самостійно, без участі місцевих управлінь соцзахисту, які не змогли виконувати свою функцію, пише "Слобідський край".

Жителям області, яким нараховувалися соціальні виплати до повномасштабного вторгнення Російської Федерації, ці нарахування продовжують надходити. Для осіб, які отримували виплати від держави на банківський рахунок, нічого не змінилося. Кошти у повному обсязі продовжують надходити через банки.

Механізм отримання соціальних виплат змінився тим людям, які отримували гроші через Укрпошту. Оскільки Укрпошта не працює на окупованих територіях та в зонах бойових дій, кошти спрямовуються на Ощадбанк через систему міжнародних переказів і залишаються там протягом 60 днів. Якщо людина за цей час не забирає своїх виплат, ці гроші передаються до «Приватбанку».

«Якщо особа в ПриватБанку має будь-який рахунок, то ці кошти автоматично зараховуються на його рахунки. Якщо рахунків немає, то гроші чекають на людину 30 календарних днів, щоб вона могла звернутися до «Приватбанку» і відкрити рахунок, і тоді вже з цього приводу зараховуватимуться гроші від соцвиплат», – пояснює начальник управління соціальних гарантій Департаменту соціального захисту Харківської обласної військової адміністрації. Людмила Гончарова.

У разі неотримання грошей у «Приватбанку» ці кошти повертаються до Міністерства соціальної політики та зберігаються, доки людина виїде з окупованої території чи зони бойових дій та звернеться до відповідного управління соціального захисту або територію проживання особи буде деокуповано. Тоді гроші за весь час виплатять у тому населеному пункті, де людина проживала.

Проте доцільніше особам, які евакуювалися із зони бойових дій чи окупованих територій, звернутися до управління соціального захисту за новим місцем проживання.

«Тим, хто хоче й надалі отримувати соціальні виплати Укрпоштою, варто звернутися до управління соціального захисту за місцем свого нового перебування, перевести туди виплати, і кошти надходитимуть залежно від їхніх бажань – на банківський рахунок чи Укрпошту», – наголошує Людмила Гончарова.

Для отримання нарахованих соціальних виплат за новим місцезнаходженням необов'язково ставати на облік як внутрішньо переміщена особа. Проте начальниця управління соціальних гарантій рекомендує ставати на облік, адже таким чином чітко підтвердить, що справді перебуває на підконтрольній території, і зможе отримувати додаткові кошти на проживання як внутрішній переселенець.

Також 8 серпня Міністерство соціальної політики разом із іноземною неурядовою організацією ACTED виділили грошову допомогу українцям, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або в зоні активних бойових дій. Грошова допомога виплачуватиметься три місяці по 2200 гривень на особу. Кошти виділяються тим особам, які подали заявку на її отримання через платформу «Допомога».

«Тісна співпраця з цього питання з неурядовими організаціями, міжнародними донорами здійснюється безпосередньо Міністерством соціальної політики, оскільки саме Мінсоцполітики має повну базу даних по всій Україні», – пояснила Людмила Гончарова.

Алгоритм дій для отримання таких виплат здійснюється через Інтернет без відвідин державних органів. Люди самі через державні портали реєструють свою заявку, тим самим висловлюючи своє бажання та потребу у допомозі. Після чого ці заявки надходять до Міністерства соцполітики, обробляються та передаються міжнародним донорам для здійснення виплати. Тобто Мінсоцполітики централізує дані щодо людей, які потребують допомоги на території України.

У разі виникнення питань або проблем звертайтесь за номером гарячої лінії Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації із соціальних виплат

+380662834143.

Телефон працює з понеділка по четвер з 9:00 до 16:00 та у п'ятницю з 9:00 до 15:00.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах