Студент із Харкова потрапив до СІЗО Словакії через провокатора з РФ

Студент із Харкова потрапив до СІЗО Словаки через провокатора з РФ

Студент із Харкова потрапив до СІЗО Словаки через провокатора з РФ фото: Є.Абаджан

Події
14 серпня 2022 13:42
Автор: Юлия Булыга

У Словаччині студент із Харкова, з розбомбленої Північної Салтівки, третій місяць перебуває у СІЗО через бійку з громадянином РФ, який знущався з хлопця та України. Наразі 22-річному Богдану Абаджану загрожує 5 років ув'язнення.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Харків'янин здобуває вищу освіту в Словаччині, цього року він має здобути магістерський ступінь інженера. Після 24 лютого його почав дошкуляти студент із Росії Павло Волков. Він публічно називав українців "хохлами" і всіляко намагався зачепити Абаджана. У травні конфлікт закінчився бійкою.

Мама харків'янина Катерина Абаджан намагається домогтися справедливості та врятувати сина з в'язниці, пише "Телеграф".

Війна в Україні

Все дитинство Богдан провів на Північній Салтівці – район Харкова, який з 24 лютого став відомим багатьом. Саме звідти у березні бігла його 63-річна мати. Спочатку вона ховалася в підвалі, проте коли місто почала бомбити російська авіація, Катерина прийняла пропозицію сина і перебралася до нього.

Хлопець важко переносив те, що відбувається: у 2021 році він втратив батька, 2022-го наприкінці лютого на фронті загинув його друг. Ще один шкільний друг пішов у тероборону. Інший зі своїм батьком розвозять їжу до найнебезпечніших районів міста. Богдан регулярно відправляв донати на спорядження військовим та на гуманітарні потреби.

Провокатор із РФ

Богдан розповів матері, що з 24 лютого студент-росіянин почав дошкуляти йому. Проте робив так, щоби не було свідків. До речі, в інституті Богдана навчається кілька громадян РФ, але лише Волков почав проявляти агресію.

Якось харків'янин не витримав і відповів кривднику у Телеграм. Він написав кілька необережних фраз, які тепер Волков використовує як докази загрози життю. Зокрема Богдан пригрозив Волкову словами "я тобі пальці переламаю".

Павло ВолковПавло Волков фото: Instagram

Фатальна бійка

22 травня мати із сином йшли із продуктового магазину. У цей момент Богдан отримав повідомлення від друга з Харкова, який розповів, як ховався з батьком під час обстрілу і бачив смерть мирного жителя.

На жаль, по протилежному боці вулиці йшов Волков. Помітивши Богдана, він різко почав переходити дорогу і почав наближатися до родини Абаджан. Харків'янин не витримав, почалася сутичка. Волков отримав по обличчю, у нього злетіли окуляри.

Мати Богдана попросила росіянина дати їм спокій і піти. Вовків із дівчиною справді пішли, проте недалеко – вони чекали на українця з матір'ю на порозі гуртожитку.

- Коли ми зрівнялися - крикнув Богданові: "Іди ти на ... Це ти їдь звідси!". Богдан кинув упаковки, з криком "Паша, краще б ти цього не говорив!" збив Волкова, але я та ще двоє студентів, що сиділи на лавці, кинулися рознімати їх. За часом бійка тривала від сили 2-3 хвилини, довше рознімали. І все закінчилося б на цьому, але гуртожиток викликав поліцію, - каже мати хлопця.

Після того, як поліція допитала свідків та Волкова з дівчиною, Богдана забрали до відділення. У цей час росіянин знімав побої. У документах справи, за словами Богданової матері, зазначені "легкі тілесні".

Стаття, за якою підозрюється Богдан, передбачає термін від півроку до 5 років, слідчі говорять про хуліганство із загрозою життю та екстремістським ухилом.

Перший місяць Богдан провів у СІЗО у камері з особливо небезпечними злочинцями, згодом – з небезпечними злочинцями. І лише коли лікар-психіатр дав висновок про те, що Богдан не становить загрози суспільству і якихось порушень внутрішніх правил немає – перевели до камери загального режиму.

Через бійку з провокатором юнак втратив роботу, а університет поки що на паузі. Богдан мав захищати дипломний проект у серпні.

Українка просить про допомогу

Катерина Львівна зверталася за допомогою до українського консула, але поки що їм не вдалося якось вплинути на ситуацію.

Прохання про вихід українця із СІЗО до Верховного Суду у Словаччині було відхилено. Хоча Богдан визнає, що погарячкував, не має наміру залишати країну. Хлопець просить про пом'якшення запобіжного заходу, оскільки на його утриманні тепер – мама-біженка.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах