Як проходить вступна кампанія в Харківському університеті мистецтв, пошкодженому росіянами

Як проходить вступна кампанія в Харківському університеті мистецтв, пошкодженому росіянами.

Як проходить вступна кампанія в Харківському університеті мистецтв, пошкодженому росіянами. Фото: suspilne.media

Події
05 серпня 2022 15:44

В Україні триває вступна кампанія. У Харківському національному університеті мистецтв імені Котляревського цього року кількість охочих вступити до вишу знизилася, але документи подають абітурієнти й з інших регіонів.

Про це "Українському радіо Харків" розказала перша проректорка університету Ірина Сухленко.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"З 20 червня наші майбутні студенти реєструвалися для участі у творчих випробовуваннях. Цього року вони проходили онлайн. Надсилалися записи. Ці випробовування вже пройшли й результати є на сайті. Зараз відбувається технічна робота, коли вони подають безпосередньо заявки, й ми дуже сподіваємося, і я гадаю, що перший курс ми наберемо. Звісно, впала кількість вступників, хоча не критично. Дуже тішить, що є вступники з інших регіонів України, приміром, із Запоріжжя, з Полтави. Уже навіть провели іспити для вступу іноземних студентів", — розповіла Сухленко.

За її словами, процес зарахування остаточно завершиться 5 вересня, тому для першокурсників навчальний рік розпочнеться з 12 вересня.

"Для Харківської області державне замовлення збережене на рівні попереднього року. Це важлива підтримка харківських вишів", — говорить Ірина Сухленко.

Вчитимуть студентів онлайн: "Дійсно, не всі засоби зв’язку підходять, щоб викладати онлайн. Проте все одно працюємо наживо, використовуємо формат, коли студент робить запис і надсилає. Потім слухаємо й обговорюємо. Це не те саме, що в класі, проте за останні пів року безліч перемог наших студентів на мистецьких конкурсах і в інших країнах".

Під час атак РФ на центр міста пошкоджень зазнали і будівлі університету, говорить проректорка.

"Пошкоджені вікна, також через це проблеми й з системою опалення, трохи пошкоджено дах. Намагаємося це відремонтувати: провели ремонтні роботи на даху і зараз займаємося заміною вікон. Опалення поки під питанням, бо це великі кошти. У нас іде активна кампанія зі збору коштів: відгукуються люди із різних країн і наші студенти зараз грають концерти на користь нашого університету, і всі кошти перераховують на фонд, і ми будемо максимально намагатися самі впоратися", — каже Ірина Сухленко.

За її словами, студенти університету за програмами академічної мобільності перебувають на навчанні в Португалії, Німеччині, Іспанії, Польщі.

"Багато концертних акцій відбулися саме в цих країнах. Ми пишаємося ними, бо йдеться не стільки про кошти, скільки про те, що вони виступають як амбасадори нашої країни, всьому світові розповідають, що відбувається в їхньому рідному місті. Наші студенти виступали під час війни й продовжують концертну діяльність у Харкові. Зокрема наші випускники записували кліп з Вакарчуком, і виступали в метро, випускники театрального факультету свої дипломні вистави показували в метрополітені, поки там мешкали люди", — розповідає проректорка.

"Контрабаси, духові інструменти, бандури відразу після вибуху прибрали, перенесли. Наш біль — рояль. Його не підняти й не перевезти. З ними працює наш налаштовувач роялів, щоб підготувати їх до зими. Якось обробити, прикрити, захистити від холоду та вологи".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах