У ХОВА розповіли, в яких випадках переселенцям доведеться повернути виплати

У ХОВА розповіли, у яких випадках переселенцям повернути виплати.

У ХОВА розповіли, у яких випадках переселенцям повернути виплати. Фото: ukr.net

Події
15 липня 2022 16:48

На сьогоднішній день у Харківській області зареєстровано близько 232 тисячі внутрішньо переміщених осіб, які стали на облік після 24 лютого. Як тільки вони повертаються до себе додому – їх статус ВПО має бути анульовано.

Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОВА Юрій Шпарага в інтерв'ю МГ "Об'єктив", повідомляє прес-служба обласної військової адміністрації.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, кількість ВПО на Харківщині продовжує зростати. Зокрема, за тиждень на облік стало ще близько 8 тисяч осіб. Переважно це мешканці області, які евакуюються з тимчасово окупованих територій.

Допомогу від держави отримують і ті люди, які переїхали в межах міста, наприклад, із Північної Салтівки до спокійнішого району Харкова.

У ХОВА розповіли, в яких випадках переселенцям доведеться повернути виплати.У ХОВА розповіли, в яких випадках переселенцям доведеться повернути виплати. ХОВА

“Для отримання довідки ВПО та грошової допомоги від держави необхідно звернутися до управління соцзахисту населення, ЦНАП або старостату за новим місцем перебування. Інший шлях – це зареєструватися через програму "Дія". Для дорослих передбачено виплати – 2 тисячі гривень, для дітей та осіб з інвалідністю – 3 тисячі гривень. Важливий аспект – потрібно подати 2 заяви: на реєстрацію та виплату”, - наголосив Юрій Шпарага.

При цьому, якщо людина вирішує повернутися додому, її довідка ВПО повинна бути анульована.

“Протягом 3 днів ви повинні звернутися до органу, який видав вам довідку про ВПО, про скасування. В іншому випадку це буде неправомірна виплата і, звичайно, вона підлягає поверненню», – наголосив директор Департаменту.

Також необхідно звернутися до органу соцзахисту, якщо внутрішньо переміщена особа не повертається додому, але змінює своє місце проживання. У такому разі потрібно протягом 10 днів перереєструватися на новому місці, щоби виплати були продовжені.

Юрій Шпарага закликав громадян не зловживати допомогою для ВПО, оскільки усі випадки неправомірних виплат фіксуються.

“Людина, наприклад, проживаючи у селі, реєструється у райцентрі, потім повертається до свого села та проживає постійно у своєму будинку, але отримавши статус ВПО. Я б просив цих громадян схаменутися, тому що все це буде виявлено, і потрібно буде повертати кошти, щоб відшкодувати шкоду державі”, - сказав директор Департаменту.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах