НБУ визнав харківський "Мегабанк" неплатоспроможним

НБУ визнав харківський "Мегабанк" неплатоспроможним.

НБУ визнав харківський "Мегабанк" неплатоспроможним. Фото: erc.megabank.ua

Події
03 червня 2022 17:32

Національний банк України 2 червня визнав харківський "Мегабанк" неплатоспроможним. Засновник АТ "Мегабанк" Віктор Суботін назвав таке рішення катастрофічним.

Через Мегабанк харків'яни вже багато років оплачували комунальні послуги. У прес-службі мерії порадили городянам поки що робити це через інші фінустанови.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Про визнання Мегабанку неплатоспроможним йдеться у рішенні правління Нацбанку від 2 червня. У ньому йдеться, що проблеми у діяльності установи почалися задовго до початку війни і ще 3 лютого вона була віднесена до категорії проблемних.

Причини - суттєві порушення вимог щодо оцінки кредитного ризику, систематичне кредитування пов'язаних осіб, значний обсяг непрофільних активів на балансі, а також невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року.

У НБУ кажуть, що Мегабанк не привів діяльність у відповідність до вимог законодавства. Як заявила директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, робота тимчасової адміністрації у банку вважається розпочатою з 9:00 3 червня.

У відповідь засновник та головний акціонер Мегабанку Віктор Суботін виступив із відкритим зверненням до Верховної Ради, у якому закликав дати оцінку таким діям Нацбанку. За його словами, у зв'язку із військовою агресією РФ проти України НБУ видав банкам до 70 мільярдів гривень. Єдиною установою, якій було відмовлено у рефінансуванні, став Мегабанк, при цьому російський Альфа-Банк отримав 5 мільярдів, хоча перебував на той момент під санкціями.

За словами Суботіна, рішення про визнання Мегабанку неплатоспроможним принесе державі понад 6 мільярдів гривень збитків.

«По-перше, вкладники «Мегабанку», які зберігають у банку 4,5 млрд. гривень, отримають ці гроші з бюджету. І це завдання прямої шкоди нашій державі. Крім того, 16 млн євро, кредит Мінфіну України «Мегабанку», а це більше ніж півмільярда гривень, теж не буде повернений Мінфіну, і це збитки нашої держави. Держпідприємство «Укренергомашини», на рахунках якого було понад півмільярда гривень, – теж будуть втрачені. Комунальні та енергетичні підприємства Харківської області та України – це сотні мільйонів гривень, які будуть втрачені. Таким чином, вчорашнє рішення НБУ спричинило збитки нашій державі на більш ніж 6 млрд гривень», – сказав Віктор Суботін.

За його словами, правління Нацбанку на своєму засіданні не дало представникам "Мегабанку" можливості висловити свою позицію.

Станом на 1 січня Мегабанк обслуговував 728,3 тисяч клієнтів, маючи 154 відділення по Україні. При цьому розмір своїх активів установа оцінила у 9,96 мільярда гривень.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах