Під Старим Салтовом точаться бої: у теробороні розповіли про ситуацію навколо Харкова

В теробороне рассказали о ситуации вокруг Харькова.

В теробороне рассказали о ситуации вокруг Харькова. Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Події
03 травня 2022 14:21

Російських окупантів відкинули від Харкова на 15 кілометрів, близько до міста вони знаходяться лише на півночі — в Циркунах.

Про ситуацію на харківському фронті станом на 2 травня розповів МГ «Об'єктив» заступник начальника штабу 228 батальйону 127 бригади ТРО Анатолій Козловський.

Останні оперативні новини Харкова в нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Прогноз Козловського досить оптимістичний: він вважає, що незабаром «нам доведеться інтенсивно просити харків'ян не повертатися до їхнього майже спокійного міста».

Наразі, за інформацією тероборони, ворога під Харковом відкинули з одного боку до Козачої Лопані, з іншого — далеко за Кутузівку.

Під Старим Салтовом точаться бої: у теробороні розповіли про ситуацію навколо Харкова.Під Старим Салтовом точаться бої: у теробороні розповіли про ситуацію навколо Харкова. Інфографіка: МГ "Об'єктив"

«Бої точаться під Старим Салтовом. Окрім цього, зараз ми поступово чистимо околиці Руської Лозової, де в лісах окопалися ще значні сили московитів. Таким чином, ворог відкинуто майже у всіх напрямках на відстань понад 15 кілометрів. Єдиний виняток: північний напрямок – Циркуни. Але це ненадовго, з огляду на загальну ситуацію на фронті: всі сили Москва кидає на Донбас, оголюючи або залишаючи майже без підкріплень інші ділянки, у тому числі й під Харковом», — повідомив Анатолій Козловський.

Він вважає, що місто має всі перспективи для нормалізації життя, а ті сили, які зараз сконцентровані в Харкові та навколо нього, здатні відкидати ворога все далі.

«У майбутньому очікується надходження нової зброї від наших західних союзників, яка має всі можливості для точкового та керованого ураження сил та засобів противника з далекої дистанції (до 50 км). Тож лишаються два варіанти — або їм доведеться тікати з Харківщини, або послаблювати своє угруповання на Донбасі та перекидати військових сюди, щоб відстрочити свій відступ. Тобто якщо ви несподівано почуєте, що росіяни планують масштабний наступ на Харків або побачите ознаки контратак ворога — це означає, що окупанти зменшили свій наступальний потенціал на Донбасі», — пояснив заступник начальника штабу 228 батальйону 127 бригади ТрО.

Під Старим Салтовом точаться бої: у теробороні розповіли про ситуацію навколо Харкова.Під Старим Салтовом точаться бої: у теробороні розповіли про ситуацію навколо Харкова. Фото: МГ "Об'єктив"

Щодо подій на півдні Харківщини, де йдуть найзапекліші бої, то, за інформацією Козловського, зараз війська РФ намагаються перерізати трасу Барвінкове-Краматорськ.

"Постійно кидаючи в полум'я війни чергові порції гарматного м'яса, москалі повільно просуваються вперед – і, можливо, окупанти навіть зможуть відкинути нас з позицій буквально в полі аж до цих міст. Але у цьому поєдинку головний фактор – час. Час для отримання нової зброї та навчання бійців користування ним. У цей час наші війська повільно відступатимуть, вимотуючи та деморалізуючи війська ворога у безрезультатних атаках», — зазначив Анатолій Козловський.

Він наголосив, що можлива мобілізація в РФ, яку зараз активно обговорюють, навряд чи допоможе окупантам у цих умовах.

«Наголошую: окрім простої «чорної» піхоти, ми постійно знищуємо офіцерський склад ворога. Тож якщо росіяни оголосять мобілізацію, їм буде складно виявити не просто грамотних, але й будь-яких офіцерів. Готувати нових – довго. Воювати без офіцерів – неможливо», – заявив Козловський.

Його прогноз: у Харкові скоро буде майже спокійно, а от на Ізюмському напрямі «гаряче» буде ще довго. Крім того, Козловський розповів одну з байок, що виникла під час останніх боїв з окупантами під Харковом:

«Багато людей клянеться, що під час нічної зачистки зеленки в районі Черкаської Лозової бачили в лісі лева — що втік із зруйнованого обстрілами вольєра в Екопарку Фельдмана. І що той лев у тилу лякав їх більше за росіян. Поки що це найкраща солдатська байка, яку я чув. Може хтось перевірити, чи це так?»

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах