Під Харковом пустять з молотка колонію, в якій працював Макаренко

Під Харковом продають колонію, де працював Макаренко.

Під Харковом продають колонію, де працював Макаренко. Фото: kharkovforum.com

Події
17 лютого 2022 14:25

Курязьку виховну колонію імені Антона Макаренка, розташовану в передмісті Харкова, виставлено на аукціон. Про це Vgorode повідомили у Міністерстві юстиції.

Аукціон із приватизації колонії у Подвірках, яка знаходиться на балансі Олексіївської виправної колонії №25, розпочнеться 17 березня. У колонії - 58 будівель, розташованих на ділянці землі площею 9,5470 га.

Не забудьте підписатися на наш канал у Telegram

Стартова вартість об'єкта – 44 613 584 гривень.

Раніше на місці дитячої колонії розташовувався Курязький монастир. Він був заснований у середині 17 століття, у ньому було два дерев'яні храми. У 1709 один із них став кам'яним. У 1788 Курязький монастир закрили, в жовтні 1793 Куряж став рекрутським лазаретом. Монастир знову запрацював у 1796 році за клопотанням губернатора.

У дні Громадянської війни Курязький монастир ще існував, червоноармійці відпочивали в монастирських келіях, ченці розважали їх грою на грамофоні. А до 1924 року монастир було зачинено.

Курязький монастир.Курязький монастир. Фото: top-news.com.ua

Дитяча колонія, яку очолював педагог Антон Макаренко, переїхала до будівель колишнього монастиря з Полтави у 1926 році. У цій колонії Макаренко розробив та випробував свій підхід до перевиховання неповнолітніх злочинців. Але основи його підходу (співправлення вихованців та співробітників, загальні збори, систематична ротація командирів загонів) суперечили більшовицькій педагогіці, тому в середині 1930-х Макаренка усунули з посади.

Антон Макаренко є одним із чотирьох видатних педагогів ХХ століття.

З 2017 року у Курязькій колонії не приймали неповнолітніх засуджених. Приміщення законсервували у 2020 році. У лютому 2021 року тут проводили навчання.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах