Трудове рабство під виглядом реабілітації: у Харкові наркозалежних змушували працювати на будівництві

У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві.

У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві. Фото: hk.npu.gov.ua

Події
10 лютого 2022 10:42

У Харкові у "реабілітаційних центрах" тримали людей у трудовому рабстві. Про це Vgorode повідомили у облуправлінні Нацполіції.

За даними правоохоронців, під виглядом благодійної діяльності зловмисники організували 3 центри закритого типу для наркозалежних, де їх тримали проти волі.

У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві.У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві. Фото: hk.npu.gov.ua

У злочинній групі було 5 людей. За щомісячну плату вони пропонували послуги з лікування наркозалежності. Але замість лікування "пацієнтів" змушували працювати на будівництві у Харкові. При цьому у наркозалежних відбирали телефони, їх обмежували у спілкуванні з родичами та близькими. У разі непокори "пацієнтів" били та застосовували до них моральний тиск.

У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві.У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві. Фото: hk.npu.gov.ua

У злочинній групі між учасниками існував чіткий розподіл ролей: організатор визначав охоронців, які мали забезпечити повну ізоляцію наркозалежних від контактів із зовнішнім світом. Ще одна людина займалася пошуком роботи для "пацієнтів".

Обшуки в "реабілітаційних центрах" провели у серпні 2021 року співробітники Управління міграційної поліції спільно зі слідчими та спецназівцями. Поліцейські вилучили 20 мобільних телефонів, 4 ноутбуки, наручники, бухгалтерську документацію, банківські та сім-карти. Також було встановлено 12 потерпілих, яких утримували в неволі та піддавали трудовій експлуатації.

У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві.У Харкові наркозалежних тримали у трудовому рабстві. Фото: hk.npu.gov.ua

У лютому 2022 року поліція закінчила слідство, матеріали кримінальних проваджень направлені до суду. П'яти зловмисникам оголошено про підозру за фактами торгівлі людьми (стаття 149 КК України) та 12 фактами незаконного позбавлення волі (стаття 146 КК України). Правопорушникам загрожує до 15 років в'язниці з конфіскацією майна чи без.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах