Зривав терміни і не виконував зобов'язань: із підрядником, який будував Харківський онкоцентр, розірвали договір

Із підрядником, який будував Харківський онкоцентр, було розірвано договір.

Із підрядником, який будував Харківський онкоцентр, було розірвано договір. Фото: skyscrapercity.com

Події
09 лютого 2022 16:09

Договір із підрядником, який будував Харківський онкоцентр, розірвано через зрив термінів. Про це повідомили у ХОДА.

Рішення про розірвання договору із приватним підприємством "РОМБ+" прийняла робоча група.

Зокрема, робоча група встановила, що ХОДА, як розпорядник коштів, у встановлені договором терміни та в повному обсязі здійснила оплату виконаних робіт, а також максимально сприяла реалізації проекту та переводила передоплату. При цьому загальна вартість виконаних протягом 2021 року генпідрядником робіт становила менше ніж 40% від запланованого замовником фінансування.

"Як з'ясувала робоча група, генпідрядник не виконував належним чином свої зобов'язання та систематично порушував умови договору — терміни виконання робіт, невикористання авансових бюджетних коштів, — розповіли у ХОДА. — Крім того, генпідрядник перешкоджав замовнику будівництва здійснювати контроль за ходом, вартістю та обсягами виконання робіт і не інформував до останнього про перебіг робіт.

Під час дії договору та засідань робочої групи генпідрядник постійно намагався перекласти відповідальність на інших: замовника, проектантів, постачальників. Зокрема, причиною недотримання графіка виконання робіт генпідрядник називав призупинення замовником робіт ще навесні 2021 року на 15 днів для проведення науково-технічного супроводу, який замовник мав здійснити у зв'язку із самовільною зміною генпідрядником вимог до залізобетонних конструкцій, що відрізнялися від встановлених проектною документацією.

Крім того, генпідрядник наголосив, що постачальник залізобетонних виробів не забезпечує потреби будівництва. Але, як з'ясувала робоча група, укладений договір постачання не мав узгодженого графіка постачання, був укладений на умовах 100% передоплати, яка жодного разу не виплачується, і за яким заборгованість генпідрядника перевищує 1 млн грн. Звинувачення генпідрядником замовника в тому, що він не надав креслення залізобетонних конструкцій, суперечить вимогам ДСП та ставить під сумнів його кваліфікацію. При цьому генеральний підрядник не надав документального підтвердження наявності об'єктивних причин порушення строків виконання робіт.

У результаті робоча група дійшла висновку, що ПП "РОМБ+" не може виконувати обов'язки генпідрядника.

"Результатом роботи однієї з робочих груп став розрив договору з генпідрядником. Адже у разі зриву будівництва онкоцентру йдеться не лише про невиконання програми Президента "Велике будівництво" на Харківщині. Йдеться про те, що мешканці області не зможуть вчасно отримати таку необхідну установу охорони здоров'я. Відповідно до графіка будівництва Харківського онкоцентру минулого року мали здійснити значну частину робіт, на що були передбачені та виділені необхідні кошти. Проте, як ми бачимо, генпідрядник не впорався. Ми повинні наздогнати витрачений час та вирішити цю проблему", - розповів директор Департамент капітального будівництва Харківської ОДА Сергій Жуков.

На найближчу сесію обласної ради винесуть доручення розпочати розробку проектно-кошторисної документації для третьої черги онкоцентру, щоб уникнути подальших затримок будівництва.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах