15 листопада розпочинається Різдвяний піст: календар харчування. Фото: simya.com.ua.
Сьогодні, 15 листопада, у зв'язку з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, розпочинається Різдвяний піст. Традиційно Різдвяний піст триватиме 40 днів. Це останній піст у році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Зважаючи на те, що дата святкування Різдва Христового змінилася (25 грудня замість 7 січня), також змінився і період проведення Різдвяного посту, який йому передує. Тепер він буде починатися 15 листопада і закінчуватиметься 24 грудня (раніше: 28 листопада — 6 січня).
У народі Різдвяний піст називають також Пилипівка, на честь апостола Пилипа, пам'ять якого вшановують 14 листопада (27 листопада за старим стилем).
Різдвяний піст розділений на три основні етапи:
Кожен із цих етапів відрізняється різними правилами щодо харчування.
Зазвичай під час першого етапу дозволено їсти рибу та пити вино по вівторках, четвергах і суботах, неділях. В понеділок можна додавати гарячі страви без олії, а в середу і п'ятницю — сухоїдіння.
Під час другого етапу дозволяється їсти рослинну їжу без олії по понеділках, по вівторках і четвергах до страв можете додавати олію. В середу та п'ятницю дотримуйтесь сухоїдіння. А вихідними можна додати до раціону рибу та олію. Дозволено на вихідні пити вино.
На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок та четвер, олію до їжі дозволено додавати у суботу та неділю. А ось понеділок, середа та п'ятниця — сухоїдіння.
Забороненими є такі продукти: яйця, молочна продукція (сир, сметана, молоко, вершки, йогурт, вершкове масло), м'ясні бульйони, м'ясо.
Якщо ви хочете дотримуватися посту, краще напередодні цього періоду проконсультуватися з лікарем, щоб не нашкодити своєму здоров'ю. Церква дозволяє пропускати піст вагітним, жінкам, які годують дітей, літнім людям, дітям до 12 років.
Також поститися не можна тим, хто хворіє на рак, діабет, туберкульоз, виразку шлунка, вірусний гепатит, гастрит із підвищеною кислотністю, анемію, нервові розлади.
"Люди, які самовіддано і жертовно захищають найцінніше – життя, які щодня віддають сили та здоров’я, відкидаючи ворога з української землі, можуть не обмежувати себе в їжі. Адже воїни і так віддають багато сил заради інших", — розповів військовий капелан Сергій Дмитрієв.
Пам'ятайте, що будь-який піст — це стан душі і ваші взаємини з Богом. Тому готуватися до Різдва можна щирою молитвою, добрими справами.
Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.