Окремими під'їздами: як у Харкові опалюватимуть напівзруйновані будинки

Окремими під'їздами: як у Харкові опалюватимуть напівзруйновані будинки.

Окремими під'їздами: як у Харкові опалюватимуть напівзруйновані будинки. Фото архівне

Комуналка
18 липня 2022 12:44

Отоплений сезон у Харкові розпочнеться 15 жовтня. У деяких будинках до опалення підключатимуть окремі під'їзди, які не зазнали значних руйнувань.

Загалом у Харкові сьогодні близько 500 будинків не підлягають відновленню, розповів в інтерв'ю Суспільному Харківський міський голова Ігор Терехов.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Якщо буде найменша можливість подати воду та тепло в окремі під'їзди – якщо вони збереглися, а інші зруйновані – ми відсікатимемо і вже відсікаємо ті під'їзди від водо- та теплопостачання, і запускатимемо ті під'їзди, які не зруйновані. І в яких є люди ", - сказав Терехов.

До опалювального сезону, окрім магістралей, готують і внутрішньобудинкові мережі. Потрапляють і до квартир, власники яких поїхали з міста.

"Ми вирішуємо це питання: телефонуємо людям, відкриваємо квартири, працюють "ведмежатники" разом із поліцією — складається акт. І наші служби заходять, роблять ремонт, замикають, опечатують… Це все — процеси, які продовжуються. У багатьох немає вікон, скла. І нам теж доводиться це робити. Десь із автовишок, десь працюють альпіністи. Відновлювальні роботи, перевірки. Де треба – ми міняємо вікна, скло, закриваємо ДСП", - каже Терехов.

У Харкові, за словами мера, замінили близько 80 кілометрів магістральних трубопроводів.

"Загалом у нас у планах — 200 км. Минулого року ми замінили близько 100 км. Чому так? Тому що дуже багато доводиться замінювати там, де прилетіли снаряди, бомби. Дуже багато замін ми сьогодні робимо. Якщо проїдете містом — побачите, що всі комунальні служби працюють. Питання з котельнями. Тому що деякі котельні також зруйновані. І ми їх відновлюємо, відновлюємо котли", - каже Терехов.

За його словами, рівень оплати за комунальні послуги залишається низьким.

"У нас був дуже серйозний період, коли людям не було чим платити за тепло, у них не було грошей. Багато хто був у стресі, в шоковому стані. Я сказав: ми не стягуватимемо плату. І, дійсно, за тепло ми не нарахували ні однієї копійки платежів. За воду теж не виставляли рахунки. З першого числа ми почали нараховувати... Чому? Бо ніякого бюджету не вистачить, щоб охопити все місто. А вивіз сміття — ми виставили рахунки. За старими тарифами. За воду ми теж виставили рахунки, також за старими тарифами", — каже міський голова.

Місто ініціюватиме списання заборгованості перед постачальниками. У разі позитивного рішення борги спишуть і споживачам:

"Якщо спишуть нам, звичайно, і ми не виставлятимемо".

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах