Експерт розповів, які три проблеми чекають на Харків у опалювальний сезон і дав поради

Експерт розповів, які три проблеми чекають на Харків у опалювальний сезон і дав поради

Експерт розповів, які три проблеми чекають на Харків у опалювальний сезон і дав поради - фото: freepik.com

Комуналка
09 серпня 2022 12:39

Цього року Харківська область може зіткнутися із трьома проблемами в опалювальний сезон.

Як розповів голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв в ефірі "Українського радіо Харкова", перша проблема – бойові дії та руйнування об'єктів енергетики, житла та порушення загальної системи циркуляції в опаленні. Наприклад, у Харкові є під'їзд, у якому пошкоджено три квартири на трьох поверхах. Систему неможливо буде підготувати до опалювального сезону, тому не можна буде включити весь будинок.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Друга проблема – дефіцит газу. На сьогоднішній день, за даними "Нафтогазу України", підземні газосховища заповнені лише на 42%. Зазвичай наповненість була вже на 80%. Наразі використовувати підземні газосховища навколо Балаклійської територіальної громади неможливо, оскільки місто тимчасово окуповане й навколо російських військ.

Тому компанія використовує місця на заході країни – у Львівсько-Волинському басейні. Але цього газу може вистачити, якщо буде холодна зима.

Щодо кам'яного вугілля, то зараз запасу 34-36% від потреби.

- Нам не вистачатиме генерації від зеленої енергетики в опалювальний період, оскільки вона сягатиме 20-25% від генерації на сьогоднішньому рівні. по-друге, виникне збільшення споживання електроенергії шляхом електроопалення і є проблема з нестачею вугілля та природного газу. Наприклад, Харківська ТЕЦ-5 працює на природному газі. Тож у нас спостерігатиметься дефіцит електричної енергії і він може призвести до віялових відключень, і громадяни мають бути готовими до цього, – вважає експерт Станіслав Ігнатьєв.

Які поради дав експерт

Харків'яни просять заздалегідь подумати про утеплення житла. Голова ради Української асоціації поновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв порекомендував:

  • розмістити фольгову ізоляцію чи звичайну фольгу позаду батареї, щоб не опалювати стіну;
  • заклеїти вікна;
  • постелити килими.

- У приватному будинку грає велику роль біомаса: якщо є законсервована піч, то краще зараз перевірити димар, щоб була потяг, запросити представника ДСНС, щоб у вас був акт про те, що працює димар, зробити запас палива у вигляді дров, дощок і так далі далі. Але не забувати про безпеку і не заходити до лісів та лісосмуг, де відбувалися бойові дії, – каже Ігнатьєв.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах