Окрім трьох областей: в Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду

В Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду.

В Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду. Фото: freepik.com

Комуналка
30 червня 2023 11:45

Нацкомісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), ухвалила рішення про підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення в Україні. Зростання становитиме в середньому 32% залежно від водоканалу.

Підвищення вартості водопостачання передбачається у два етапи – 1 липня та 1 вересня. Про це стало відомо із трансляції засідання НКРЕКУ, яке відбулося 29 червня.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Рішення передбачає збільшення платіжки на воду та водовідведення для середньостатистичної сім'ї на близько 60 гривень. Тобто це не надто висока цифра, але цим ми забезпечимо належну роботу водоканалів та наявність води у крані належної якості", – сказав член НКРЕКУ Руслан Кайдаш.

У НКРЕКУ розповіли, що тарифи буде піднято для 34 підприємств.

Окрім трьох областей: в Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду фото 1Окрім трьох областей: в Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду фото 1

Окрім трьох областей: в Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду фото 2 1Окрім трьох областей: в Україні з 1 липня підвищують тарифи на воду фото 2

"Найвищий рівень тарифів у тих водоканалів, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, високу частку реагентів у тарифах, велику протяжність мереж, а також використовують покупну воду та/або очищають стічні води в інших ліцензіатів (наприклад, КП «ВІННИЦЯОБЛВОДОКАНАЛ», КП «ПАВЛОГРАДСЬКЕ ВУВКГ», КП «ДРОГОБИЧВОДОКАНАЛ» ДМР ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ОКВП «ДНІПРО-КІРОВОГРАД», КП «ЖИТОМИРВОДОКАНАЛ», КП «НОВОМОСКОВСЬК ВОДОКАНАЛ», АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ»)", - уточнили в НКРЕКУ.

До цього переліку не потрапили водоканали Херсона, Миколаєва та Харкова. Також було знято з розгляду питання щодо встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для КП «Ірпіньводоканал».

У "Київводоканалі" повідомили, що у столиці тариф на воду збільшиться на 10,75 гривень (з ПДВ). З 1 липня вартість одного кубометра води 41,136 грн/м³.

  • централізоване водопостачання 22,884 грн/м³ з ПДВ;
  • централізоване водовідведення 18,252 грн/м³ з ПДВ.

На підприємстві підрахували, що витрати середньостатистичної сім'ї киян із 3 осіб, які протягом місяця споживають у середньому 6,5 м³ холодної води, зростуть на 69,88 гривень на місяць.

В інших областях тарифи зростуть так:

Комісія пояснила підвищення тарифів тим, що останнім часом збільшилися витрати на електроенергію, було підвищено заробітну плату, подорожчали реагенти для очищення води.

Востаннє тарифи на воду підвищували ще до повномасштабної війни – у грудні 2021 року. У НКРЕКУ зазначили, що для одержувачів субсидії сума у платіжці не зміниться.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах