"Температура в приміщеннях буде +18": опалювальний сезон в Україні настане пізніше і закінчиться раніше

Опалювальний сезон в Україні настане пізніше і закінчиться раніше.

Опалювальний сезон в Україні настане пізніше і закінчиться раніше. Фото: poltava.to

Комуналка
29 серпня 2022 10:35

На українців, імовірно, чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. Опалення можуть увімкнути пізніше та вимкнути раніше.

Про це повідомив голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко в інтерв'ю  The Guardian.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Юрій Вітренко заявив, що температура повітря в приміщеннях буде від 17 до 18 градусів тепла, що приблизно на чотири градуси нижче норми, і порадив людям запастися ковдрами та теплим одягом, коли температура на вулиці опуститься до понад -10 градусів взимку.

"Опалювальний сезон, період, коли працює центральне опалення, настане пізніше і закінчиться раніше", - сказав Юрій Вітренко.

"Без західної фінансової підтримки нам буде не вистачати газу, і це означатиме, що ми матимемо дійсно високі ризики для зриву енергосистеми", — каже Юрій Вітренко. Він розповів, як "Нафтогаз" підтримав деякі українські енергетичні компанії газом у березні, коли поставки вугілля були припинені через війну. «Інакше не було б електроенергії», — сказав Вітренко.

«Без імпорту газу у великих частинах України будуть відключення світла. З точки зору опалення, якщо у нас не буде цих 2 мільярдів кубічних метрів газу, то це означатиме, що деякі домогосподарства не отримають достатньо опалення … тому буде дуже холодно", — повідомив голова "Нафтогазу".

Україна виробляє близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту імпортує з країн-сусідів ЄС за ринковими цінами. У 2014 році країна перестала купувати газ у Росії напряму, хоча все ще споживає частину російського газу, який надходить до України від постачальників з ЄС.

Ця обхідна система була розроблена, щоб зупинити Росію від використання газу як інструменту впливу на Україну. Газові контракти між Росією та Україною були давнім джерелом корупції, коли українські політики та олігархи дозволяли Росії контролювати внутрішні справи країни в обмін на дешевий газ.

Для імпорту газу Україні потрібно близько $10 млрд. Вітренко сказав, що думає, що союзники розуміють необхідність, але він не може бути впевнений, що Україна отримає кошти, оскільки «дуже важко бути впевненим під час війни».

Проте нинішній розрахунок може змінитися, якщо, наприклад, Росія націлиться на будь-яку критичну газову інфраструктуру України, електростанції чи газовидобувні об’єкти. Близько 50% газових родовищ України знаходяться в Харківській області, недалеко від лінії фронту. Якщо вони або інші українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

Інший ризик полягає в тому, що Росія вирішить ще більше скоротити постачання газу до ЄС, що зробить вартість газу ще дорожчою. Росія вже скоротила постачання до ЄС на початку цього року, різко піднявши ціни на газ та електроенергію в деяких країнах, включаючи Великобританію.

Копанія "Нафтогаз" оголосила дефолт перед кредиторами в липні, заявивши, що війна призвела до того, що багато її клієнтів не в змозі оплачувати свої рахунки. Зазвичай, сказав Вітренко, державна газова компанія України купувала газ у ЄС і продавала його з прибутком. Але враховуючи стрімке зростання цін і безробіття, викликане війною, Україні цього року доведеться субсидувати ціни на енергоносії.

З лютого Росія атакувала критичну енергетичну інфраструктуру, включаючи нафтопереробні заводи та електростанції. На випадок, якщо удар буде спрямований на газову інфраструктуру чи газовидобувні об’єкти, Україна готує аварійні комплекти, які зможуть обслуговувати до 200 тис. людей, включаючи мобільні котельні, мобільні обігрівачі та дизельні генератори.

"Якщо таке велике місто, як Київ чи Харків буде відключено, звичайно, комплектів буде недостатньо, але в деяких невеликих містах ці набори екстреної допомоги матимуть значення. Все залежить від масштабу збитків", – сказав Юрій  Вітренко. 

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах