Через ціни на газ: харківська ТЕЦ-5 зупинила роботу

Из-за цен на газ: харьковская ТЭЦ-5 остановилась.

Из-за цен на газ: харьковская ТЭЦ-5 остановилась. Фото: ukranews.com

Комуналка
03 травня 2022 18:00

Харківська ТЕЦ-5 на початку травня тимчасово припинила вироблення електрики та тепла.

Це пояснюється високою ціною газу, що не дає змоги працювати без відчутних втрат, повідомили в компанії.

Останні оперативні новини Харкова в нашому  Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами керівника підприємства Олександра Мінковича, присутність ТЕЦ-5 вкрай потрібна в Об'єднаній енергосистемі України для підтримки потужності в енергодефіцитному вузлі Північної енергосистеми. Але на державному рівні досі немає врегульованого механізму, який дозволяв би виробникам енергії у цей складний для країни час працювати стабільно.

«Наприкінці квітня закінчилася дія положення про ПСО, згідно з яким для генерації ми отримували газ за пільговою ціною – по 7 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Тепер вартість комерційного газу для нас на рівні 28,6 тис.грн/тисяча кубометрів. Харківська ТЕЦ-5 пропонувала різні варіанти вирішення цієї проблеми, зокрема, встановлення економічно обґрунтованої ціни на ДП РЗ – додаткову послугу із забезпечення регулювання частоти та активної потужності в Об’єднаній енергосистемі України. Це давало б змогу провідним виробникам держави працювати, не накопичуючи збитки», - говорить Мінкович.

Він висловив сподівання, що і системний оператор НЕК «Укренерго», і регулятор НКРЕКП, і Міністерство енергетики, зрештою, прислухаються до генераційної спільноти та її пропозицій.

Щодобово Харківська ТЕЦ-5 продукувала близько 4,5 млн кіловат-годин для Об'єднаної енергосистеми України та близько 5 тис Гкал теплової енергії для споживачів Харківщини.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах