У лютому харків'яни без лічильників заплатять за опалення більше

У платіжках за січень харків'янам без лічильників нарахують за опалення більше.

У платіжках за січень харків'янам без лічильників нарахують за опалення більше. Ілюстрація: Vgorode

Комуналка
23 лютого 2022 15:03

Харків'яни, які мешкають у будинках без теплових лічильників і не мають квартирного лічильника на опалення, заплатять за тепло, спожите у січні, більше, ніж за грудень.

Про це повідомили у КП "Харківські теплові мережі" та навели приклад нарахувань для квартири площею 50 квадратних метрів:

39,38*50,0*(((18-(-3,3)*31/((18-(-1))*31)) = 2207,35 гривні, де:

  • 39,38 гривні/квадратний метр — тариф на послугу з постачання теплової енергії, встановлений рішенням Харківської міськради №1051 від 30 грудня 2021 року;
  • 50 квадратних метрів - опалювальна площа квартири;
  • +18 ° С - середня розрахункова температура внутрішнього повітря в приміщеннях квартири;
  • -3,3°С – середня фактична температура зовнішнього повітря розрахункового періоду за дні надання послуги з централізованого опалення для Харкова у січні;
  • 31 доба - фактична кількість діб надання централізованого опалення в січні;
    -1°С – середня температура зовнішнього повітря за опалювальний сезон, яка врахована у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення;
  • 31 доба – календарна кількість діб у січні.

Для порівняння: за спожите у грудні тепло харків'яни, які мешкають у квартирі тієї ж площі, заплатили 2082,99 гривні.

Як харків'яни без лічильників платять за опалення

На те, яку суму у платіжці отримають мешканці таких будинків, впливає опалювальна площа квартири, середньомісячна температура повітря на вулиці та температура у квартирі, а також кількість днів, коли в будинку топили. Тому якщо температура у квартирі не дотягує до +18 або опалення вимикають, то варто звертатись до КП "ХТС", щоб зробили перерахунок.

Ось так виглядає формула, за якою КП "ХТС" розраховує, скільки грошей за опалення винні харків'яни з будинків без лічильників (зображення збільшується при натисканні):

Як платити за опалення у Харкові в будинку без лічильника. Інфографіка: Vgorode

 

Як порахувати, скільки потрібно платити за опалення?

1) Вважаємо різницю між температурою у квартирі та середньою температурою за опалювальний сезон (закладена у тарифі як -1°). Температура у квартирі за замовчуванням вважається +18 градусів, але якщо у квартирі холодно, і до вас після скарг приходили на замір температури представники "ХТС", то тут може стояти інше значення - те, скільки градусів наміряли у вас у квартирі. У стандартному випадку різниця температур буде така: 18 - (-1) = 18 + 1 = 19 (градусів).

2) Отримане число множимо на опалювальну площу квартири (її можна знайти у платіжці). Площа, що опалюється - це площа квартири без урахування лоджій, балконів і терас.

Отоплювана площа - це не те саме, що площа квартири.Отоплювана площа - це не те саме, що площа квартири.

3) Цю цифру множимо на тариф за опалення для квартир без лічильників. Наразі він становить 39,38 гривень за метр квадратний.

Тариф на опалення у Харкові для квартир без лічильників вказано у цьому рядку.Тариф на опалення у Харкові для квартир без лічильників вказано у цьому рядку.

4) Далі це значення множимо на число днів на місяці, в які було надано послугу. Наприклад, якщо опалення у жовтні дали 15 числа, то днів буде 17. Якщо у квартирі топили весь грудень, то буде 31 день. Але якщо, наприклад, опалення у грудні відключали на 1 день і про це було повідомлено комунальникам, то береться 30 днів.

5) Отримане число записуємо і поки що відкладаємо. Його ми потім ділитимемо.

6) Вважаємо різницю між температурою у квартирі та середньомісячною температурою повітря на вулиці. Температура у квартирі за замовчуванням знову береться +18 градусів. Середньомісячну температуру повітря по Харкову комунальники дізнаються у гідрометцентрі. Вона вказана у квитанції дрібним шрифтом унизу. Наприклад, у січні минулого року середньомісячна температура становила -5,1 градуса. Тоді: 18 – (-5,1) = 18 + 5,1 = 23,1 градуса.

Середню температуру за місяць вираховують у Харківському гідрометцентрі.Середню температуру за місяць вираховують у Харківському гідрометцентрі.

7) Число, яке вийшло, множимо на кількість днів на місяць (не в поточному місяці, а в тому, за який ми збираємося платити; квитанції приходять за минулий місяць, тобто у січні харків'яни оплачують опалення за грудень).

8) Пам'ятаєте, ми записали число за кроком 5? Беремо його і ділимо на те, що вийшло за крок 7. Це і буде нарахування з опалення за місяць. Але до оплати може вийти інша сума: наприклад, до нарахувань можуть додати перерахунок (або відняти його).

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах