Утеплення фасадів, заміна вікон: Зеленський у Харкові оголосив про запуск програми термомодернізації

Зеленський у Харкові оголосив про запуск програми термомодернізації.

Зеленський у Харкові оголосив про запуск програми термомодернізації. Фото: barvykabe.com.ua

Комуналка
11 лютого 2022 14:52

Володимир Зеленський під час Конгресу місцевої та регіональної влади у Харкові 11 лютого розповів про запуск програми термомодернізації.

Президент повідомив, що до програми включать близько 5000 багатоповерхових будинків по Україні, мешканці яких зрештою платитимуть за опалення на 60% менше.

"Сильна Україна – це якість нашої сучасної інфраструктури. Інша запорука нашої держави – енергетична незалежність. Мною ініційована програма, мета якої – зменшити споживання імпортних енергоносіїв. Зараз ми запускаємо дуже важливу складну програму. Я вважаю, що програма термомодернізації – це важливий захист для наших громадян. Думаю, що у цьому майбутнє", - сказав Володимир Зеленський

За його словами, програму термомодернізації почнуть запускати вже цього року.

"Результати зможуть відчути 1,5 млн громадян, які вже наступного опалювального сезону зможуть платити за тепло до 60% менше. Йдеться про 700 тисяч сімей", - повідомив президент.

Також 11 лютого у Харкові відбулася зустріч міського голови Ігоря Терехова з першим заступником Міністра розвитку громад та територій України Василем Лозінським. За словами мера, будинки комунальної форми власності нарівні з ОСББ повинні мати можливість брати участь у державній програмі термомодернізації.

"Ми не підвищуємо тарифи на тепло, але ціна на газ зросла, тому маємо виконувати термомодернізацію будинків. Профільне міністерство пообіцяло мені внести певні поправки до рішень, щоб мешканці будинків комунальної власності також могли брати участь у цій програмі", - повідомив після зустрічі міський голова.

Василь Лозінський розповів, що на термомодернізацію житлових будинків у Фонді енергоефективності передбачено близько 8 мільярдів гривень, половина з яких – кошти державного бюджету, друга половина – Європейського Союзу. Гроші виділятимуться за потребами мешканців. Якщо кількість заявок зросте, уряд готовий збільшити фінансування.

"Ці кошти ми готові запропонувати мешканцям нашої країни, зокрема Харкову. Це грантова допомога жителям. Вони зробили проект, сплатили його, і фонд готовий відшкодувати їм до 70%. Уже близько 80 000 сімей користуються цією програмою, і є люди, які мають удвічі знижено суми у платіжках", - говорить перший заступник міністра.

Також сторони обговорили питання щодо термомодернізації об'єктів соціальної сфери. Як повідомив Василь Лозінський, цього року на енергоефективні заходи у дитячих садках, школах, лікарнях та інших об'єктах планується передбачити 300 мільйонів євро коштів Європейського інвестиційного банку, наступного року – 300 мільйонів доларів Світового банку.

"Є чітке розуміння питання у мера Харкова та його команди. Готуються проекти, ми їх чекаємо на відбір до нас, і вже цього року зможемо реально розпочати впровадження заходів щодо енергоефективності", - розповів після зустрічі Василь Лозінський.

За його словами, під заходами маються на увазі установка в житлових будинках індивідуальних теплових пунктів, заміна вікон, утеплення горищ, покрівлі, цоколя, фасаду тощо залежно від потреб мешканців.

"Ми стимулюємо, щоби це були комплексні заходи, а не косметичний ремонт", - підсумував перший заступник міністра.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах