5 книг про Харків, які можна прочитати на одному подиху.
5 книг про Харків, які можна прочитати на одному подиху
Дозвілля та їжа
15 березня 14:10
5 книг про Харків, які можна прочитати на одному подиху. Фото: starylev.com.ua

Кожна подія, яка відбувається в Харкові – це частинка нашої історії, яка назавжди увійде до підручників або до інтернет- ресурсів.  Тому, Vgorode пропонує переглянути добірку цікавих книг про Харків, які містять не тільки пізнавально-розважальну інформацію, а й важливі історичні події, які вас точно заохотять до прочитання і пізнання чогось нового.

Awesome Kharkiv(Дивовижний Харків)

Awesome Kharkiv(Дивовижний Харків). Фото: Видавництво «Основи»
Awesome Kharkiv(Дивовижний Харків). Фото: Видавництво «Основи»

Харків – амбітне і процвітаюче місто. Це місто в якому є все: розвинена промисловість, освітні центри, де проводяться наукові дослідження та активно розвиваються IT-технології, а також батьківщина першого українського хмарочоса – будівля Держпрому, яка була побудована в 1928 році, її висота разом із першою телевежою сягала 108 метрів. Також Харків є культурним осередком, де живе багато видатних письменників та художників. Навіть, в умовах війни, ми щодня спостерігаємо бурхливий розвиток українського мегаполісу.

Харків прославився й тим, що був першою столицею радянської України. Це місто наповнене архітектурними пам'ятками, які свідчать про його багате минуле. А його жителі ніколи не перестануть пишатися своїм рідним містом, адже воно для них – єдиний великий будинок, де кожен харків’янин може відчути затишок та теплоту.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Зазначимо, Awesome Kharkiv – книга про Харків, написана в 2018 році, і входить до серії книг «Awesome». У даній серії присутні розповіді про Київ, Дніпро, Львів, Одесу, а також загалом про Україну. Кожна книга із однойменної серії має 7 обширних розділів, які розповідають про історію, культуру, місця відпочинку, спорт, природу, технології тощо. Вона написана англійською мовою і добре підійде для тих, хто вивчає англійську мову і хоче вдосконалити свої навички, адже автори все виклали  у легкому розповідному стилі, що дозволяє краще зрозуміти зміст. А ще дана книжка буде слугувати путівником для іноземних гостей, які б хотіли ближче познайомитися з Харковом та Україною. 

Де придбати: на сайті видавництва «Основа»

Скільки коштує: 377 гривень(у період знижок ціна може становити 269 гривень)

Мова: Англійська

Світове місто Харків. Книга для школярів та їх батьків

Світове місто Харків. Книга для школярів та їх батьків. Фото: видавництво «Фоліо»
Світове місто Харків. Книга для школярів та їх батьків. Фото: видавництво «Фоліо»

Книжка, яка має не зовсім звичайну назву, як здається пересічному читачу на перший погляд. Але, що ж ця назва в собі приховує? У всьому світі зараз понад сто міст можуть назвати себе світовими. Насправді, у це поняття вкладається великий зміст, який має здатність вирішувати різні питання, що виникають на масштабному рівні.

Люди, котрі мешкають у так званих світових містах можуть виражати себе, завдяки своїм талантам та майстерності. Водночас світове місто чудово облаштоване, комфортне й цікаве не тільки для корінних мешканців, а й для гостей з сусідніх міст чи з-за кордону. Таке місто повинно вирізнятися конкурентоздатною економікою, інноваційними технологіями, багатою історією, культурою тощо.

Тож, а чи може все таки Харків претендувати на таке звання? Усі відповіді на ці та інші питання, які вас зацікавлять ви знайдете, прочитавши книжку, яка не випадково адресована школярам та їхнім батькам. Адже саме прийдешньому поколінню належить продовжувати історію нашого славного міста-героя, яку розпочали 365 років тому перші поселенці – вільні люди на вільній землі.

У ході прочитання книги кожен читач дізнається про визначні події, що відбувалися в Харкові від часу заснування і до наших днів. Безумовно ж, у книжку увійшло далеко не все. Але факти, події, люди, про яких оповідається, допоможуть відчути, чим жили в минулому харків’яни, або харківці, як вони себе називали, які цінності були для них важливі, чим керувалися в своїх діях і вчинках, яких успіхів досягло місто, котре з повним правом називають інтелектуальною столицею України.

«Світове місто Харків» – написана в 2019 році, має 112 сторінок та відноситься до жанру популярної довідкової літератури. Саме для молодих харків’ян ця книжка стане не лише приводом пишатися своїм рідним містом, але й допоможе відчути, у чому полягає душа й слава Харкова. Невеличкою особливістю цієї книги є те, що кожен читач буде мати можливість згадати про моменти, які були ще у мирний час.

Де придбати: на сайті видавництва «Фоліо»

Скільки коштує: паперова – 90 гривень, електронна – 45 гривень

Мова: Українська/російська

Сміття. Харківський детектив у часи постапокаліпсиса

Сміття. Харківський детектив у часи постапокаліпсиса. Фото: видавництво «Віхола»
Сміття. Харківський детектив у часи постапокаліпсиса. Фото: видавництво «Віхола»

 

2040-й рік. Харків. Апокаліпсис. Хоч екологічна катастрофа не зруйнувала всю планету, проте міста на планеті стали малопридатними для життя. Серед таких міст опинився й Харків – місто-мільйонник. Він занурився у вічну пітьму, місто, в якому визначити день чи ніч можна лише за годинником. Цілі райони перетворилися на покинуті території, які нагадають чимось гетто, а найприбутковішим бізнесом стала утилізація відходів.

У непривітному сірому місті продовжує працювати журналістка Ліна. Вона звикла покладатись тільки на себе. Одного разу до неї звертаються абсолютно різні люди і просять про допомогу. Перед нею постало завдання: знайти загубленого чоловіка на ім’я Влад. Адже зникнення людини в місті у такий час, коли процвітає торгівля органами, а за кожним кутком уже на тебе чекають… стало буденністю. За виконану роботу журналістці готові були заплатити аж чотири людини: напарник, повія, художник та матір. 

Ліна береться за діло і починає розпитувати свідків, але згодом вона заплутується в їхніх свідченнях. Так справа заходить у глухий кут, час від часу їй здається, що кожен з тих людей розповідає про зовсім різних людей, і ніяк не збагне за що зачепитися. Не викликає сумніву лише те, що цей чоловік багато значив у житті кожного. Проходить трохи часу й усі свідки один за одним починають зникати, а саму журналістку охоплює параноїдальне відчуття стеження, яке нікуди не зникає, а лише прогресує.

Книга «Сміття. Харківський детектив у часи постапокаліпсиса» видана в 2023 році автором Дмитром Скочко, і має жанр детективу з фантастичними елементами. Автор наголосив, що писав книгу з любов’ю до Харкова і зобразив увесь світ та Харків такими, якими б ніколи не хотів би їх побачити.

Особливість цієї книжки полягає у тому, що кожен персонаж має свій говір – ламаний суржик, манеру спілкування, міфічну атмосферу тощо. Саме ці родзинки розташовують всіх героїв ближче до читачів. Хоч іноді й здається, що ця книжка доволі жорстка, проте від сюжету відірватися вкрай не просто, адже він читається легко, на одному диханні.

Де придбати: на сайті видавництва «Віхола»

Скільки коштує: 145 гривень

Мова: Українська

Битва за Харків. 2014 рік

Книга Битва за Харків. 2014 рік. Фото: видавництво «Фоліо»
Книга Битва за Харків. 2014 рік. Фото: видавництво «Фоліо»

Події розгортаються 7 квітня 2014 року близько 20 години, коли у центрі Харкова на проросійському мітингу біля ХОДА сепаратисти висловили недовіру депутатам Харківської облради та проголосили створення «суверенної держави» під назвою «Харківська народна республіка».

Усе що відбувалося у Донецьку від березня 2014 року, могло в точності повторитися й у Харкові. Утім Харків – перше місто, яке стало чинити опір проросійським терористам.

«Харків – місто дуже специфічне. Нас не хвилює, що відбувається десь навколо. Нас хвилює, що робиться саме в нашому місті», — кажуть місцеві.

Книжка «Битва за Харків» видана в 2023 році, відноситься до серії Хроніки, а серед авторів фігурує український журналіст – Юрій Бутусов. У ході прочитання ви зможете знайти інтерв’ю харків’ян — активістів, депутатів, бізнесменів, культурних діячів, котрі вийшли у листопаді 2013 року боротися за рідний Харків і стояли до кінця. Книга містить й спогади працівників Служби безпеки України та контррозвідки, які знаходили російський слід в українському місті і розкривали теракти протягом 2014—2015 років.

Де придбати: на сайті видавництва «Фоліо»

Скільки коштує: паперова – 464 гривні, електронна – 200 гривень

Мова: Українська

Місто-герой Харків. 28 історій незламності

Місто-герой Харків. 28 історій незламності. Фото: видавництво «Фоліо»
Місто-герой Харків. 28 історій незламності. Фото: видавництво «Фоліо»

Харків один із перших прикордонних міст України, який зустрічав російських загарбників 24 лютого 2022 року і давав їм гідну відсіч. Бої за Харків та його околиці тривали від 24 лютого до 11 вересня 2022 року. Після артобстрілів росіяни, прорвавши кордон на пункті пропуску «Гоптівка», пішли у повномасштабний наступ на Харків. Вони були переконані, що містяни їх будуть зустрічати з квітами, з любов’ю і радістю. Місто, куди жителі російського Бєлгорода їздили на вихідні за одягом на найбільший ринок в Європі, продуктами та розвагами, не могло не прийняти тих, з ким ще вчора по-братерськи жило і відпочивало.

Так думали росіяни… але окупанти недооцінили готовність Збройних сил України та територіальної оборони до захисту міста. І ще більше не оцінили цивільне населення, яке не терпітиме примусу до братерства за допомогою важкої зброї. Відстояти Харків і врятувати його від окупації та «руского міра» вдалося завдяки тому, що всі об’єдналися. Харків’яни мужньо билися за своє рідне місто, рідні райони, вулиці, за рідні домівки, захищаючи близьких від ворога.

Книжка видана в 2023 році, а авторка Дар’я Бура зібрала історії 28 людей у 352 сторінках, які відважно стояли за Харків та область. Уже з першої сторінки все починається з того, що російський диктатор шукав формальний привід для війни, і йому це, на превеликий жаль, вдається. Під приводом захистити російськомовне населення війська російської федерації пересікають кордон з Україною і починають захоплювати один за другим населені пункти, але є одне «але» – план провалився, ворожі війська та техніка були знищені, а Харків та інші міста вистояли і продовжують далі боротися за свободу. Звісно, 28 історій – це не весь Харків і це не єдині люди, що наближали перемогу. Їх значно більше, пам’ятаємо якою ціною дістається нам воля. Але завдяки мужності оборонців Харків вистояв і продовжує жити.

Де придбати: на сайті видавництва «Фоліо»

Скільки коштує: 360 гривень

Мова: Українська

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах