У Києві покажуть прем'єру від Харківського театру ляльок за повістю Оксани Забужко

У Києві покажуть прем'єру від Харківського театру ляльок за повістю Оксани Забужко. ||

У Києві представлять прем'єру українського горора від Харківського театру ляльок "Калинова сопілка" за повістю Оксани Забужко. "Краса під час апокаліпсису, яка народилася у Харкові", так охарактеризувала виставу режисерка Оксана Дмитрієва.

Виставу було створено у Харківському державному академічному театрі ляльок імені В. Афанасьєва під час повномасштабного вторгнення. Її зіграють у Києві двічі поспіль 5 жовтня та ще раз 2 листопада 2024 року на сцені культурного кластера "Краків".

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Спектакль режисера Оксани Дмитрієвої зачаровує містичною атмосферою, загадковими візуальними образами та гіпнотичними піснями на лірику харківської поетеси та художниці Діни Чмуж", - кажуть організатори показу.

"Харків вбивають – а Харків випручується, встає – і живе...", ─ так анонсувала цю гастрольну подію сама Оксана Забужко у Facebook.

"Калинова сопілка" Оксани Дмитрієвої ─ це український горор, де у світі народних вірувань та звичаїв постає історія двох сестер, як жіноча версія легенди про Каїна та Авела, як міркування над одвічною проблемою зародження в людині зла. А текст Оксани Забужко, в якому вона ще 2000 року переосмислила народну "Казку про дивну сопілку", набуває нової актуальності в реаліях війни:

"Так, це про зло. Про його "мікрорівні", на яких воно віруситься, перш ніж стає з почуття чи думки ─ дією, чином: зло-чином. Всі казки світу, так чи інакше, завжди про це ─ вони попереджають. Будьмо уважні".

Хоча "Калинова сопілка" - страшна казка про сестровбивство, про велику трагедію українського роду, про поєдинок добра і зла, який вічно йде в оселях і душах людей, водночас це історія про силу духу, тягар духовної спадщини та пошук істини у світі.

"Якщо потрібно було тільки одним словом описати цю виставу, то це було б слова «краса». Краса тексту, віршів, музики, оформлення. Краса під час апокаліпсиса, що народилася у Харкові", - пояснює режисер.

Сюжет змушує замислитись: чи можна зупинити злочин, розпізнати його в зародку? Чи можна зупинити зло?

Оксана Дмитрієва вважає, що відповідь є у віршах Діни Чмуж, які звучать у виставі: "Там є такий рядок "де б мені взяти стільки кохання". Мабуть, тільки кохання може зупинити це зло. Любов до країни, любов до людини, любов до всього. Мені здається, що це єдине, що може врятувати. "На виставі є відбиток, що смерть гуляє десь поряд. Це і про кохання, яке дає можливість щось творити, і про красу, яку неможливо витравити в цьому світі попри все, поки світить цей місяць".

Художниця Діна Чмуж розповідає, що після першої зустрічі з режисером Оксаною Дмитрієвою та актрисами, коли говорили про казки, сна, про природу зла – так надихнулася, що написала кілька віршів. Які й принесла на другу зустріч замість ескізів. Спершу був задум працювати з народними піснями, але нарешті взяли вірші Діни, на які актриси Вікторія Міщенко та Лілія Осєйчук написали музику. Вийшло щось унікальне, своє, але можливо близьке до естетики Dakh Daughters. Але глядачі вже хочуть альбом пісень зі спектаклю.

"Це для мене особисто такий джекпот, в який я досі повірить не можу. От є в мене у Харкові улюблена режисерка Оксана Дмитрівна, вистави якої завжди мені резонують, це захват і від краси, і від глибини. І є Оксана Забужко ─ моя улюблена сучасна письменниця, мій інтелектуальний і ціннісний орієнтир. І отут збігається в одному проєкті ці мої авторитети, ці мої любові, ці дві Оксани”, – ділиться Діна Чмуж.

Організатори з "Марко Концерт" наполягають, що знайомство з харківським мистецтвом і сенсами, що там народжуються, дуже важливе для Києва. Тому й вирішили привезти "Калинову сопілку" до Києва через високу актуальність теми. До того ж, хотіли надати ще один майданчик для вистави, бо зараз харківські театри не можуть виступати в рідних стінах. Через ситуацію в місті, постійні обстріли з боку росіян та брак укриттів представники ХОВА ще в 2023 році заборонили проведення масових заходів у театрах і пропонують грати спектаклі онлайн.

"Хочеться підтримати харківський театр, в якому більшість колективу давно служать, решта волонтерять і знов таки досліджують всі ці важливі теми. Мистецька рефлексія в наші часи є супер цінною. Тобто, якщо у нас досі виникають питання, як можна було поцілити в житловий будинок чи в лікарню, то власне вистава дає свої відповіді на це, і харків'яни на цьому, на жаль, знаються краще", - додала організатор гастролей та креативна продюсерка "Марко Концерт" Поліна Величко.

"Харків вбивають – а Харків випручується, встає – і живе…", – так анонсувала цю гастрольну подію Оксана Забужко у Facebook. А коли дізналася, що через підвищений попит організатори додали харківцям ще одну виставу 2 листопада, то додала: "Ось, я розумію, ажіотаж – браво, Харків!"

У Києві вистава пройде у багатофункціональній сучасній залі культурного кластера "Краків", де встановлена ​​передова акустична система, що гарантує чудову чутність з усіх місць. Простір побудований так, щоб глядачі могли не втратити та побачити кожну деталь виступу. Саме тут влітку Оксана Забужко також презентувала артбук "Казка про калинову сопілку" видавництва "Комора" і дуже радить послухати її запис перед тим, як іти до театру. Познайомитись із цим артбуком можна буде і перед прем'єрою.

Калинова сопілка

Український горор ​​за мотивами повісті Оксани Забужко "Казка про калинову сопілку"

Харківський ляльковий театр ім. В. Афанасьєва

Проект Лілії Осейчук під керівництвом режисера Оксани Дмитрієвої

Культурний кластер "Краків", Київ, Русанівська набережна, 12

5 жовтня 16:00 та 19:00

2 листопада 19:00

Довідка Vgorode. Харківський державний академічний театр ляльок імені В. А. Афанасьєва відкрився у Харкові 1 липня 1939 року. У діючому репертуарі театру, крім постановок для дітлахів різного віку, понад одинадцять вистав вечірнього репертуару для дорослих. Загалом, за час існування, Харківським державним академічним театром ляльок ім. В. А. Афанасьєва поставлено 260 п'єс, у тому числі понад 20 із них розраховані на дорослу публіку, за цим показником театр має найбільший в Україні репертуар для дорослих глядачів серед лялькових театрів.

Вже навесні та влітку 2022 року, незважаючи на складну ситуацію в Харкові та постійні обстріли російської армії, театр ляльок активно працював, займаючись волонтерською діяльністю, а також проводив покази вистав. Театр грав на станціях метро, ​​щоб підтримати та порадувати дітей та дорослих, які ховалися там від війни, та в інших локаціях Харкова та Харківської області, зокрема, у лікарнях та соціальних центрах.

Последние новости