В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками

В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками.

В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками. Фото: Getty Images/baona

Транспорт та інфраструктура
27 липня 2023 15:08

Довіряючи купівлю квитків для своєї поїздки "перекупникам", ви ризикуєте залишитись без подорожі взагалі. В "Укрзалізниці" обіцяють посилити перевірку посадкових документів, а на кожну нову схему махінації – реагувати контрзаходами.

"Якщо пощастило вашим знайомим або вам самим раніше, то такої вдачі може не бути наступного разу. До того ж, ви підтримуєте "квиткових спекулянтів" у той час, як хтось, кому дійсно потрібно, і хто не здатний переплачувати втридорога, залишається без шансів купити квиток", - попереджають у залізничному відомстві.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як працюють шахраї

Схема 1:

В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 1В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 1

"Перекупник" купує квиток заздалегідь, як тільки відкриваються продажі. Оформляє квиток на своє (або на будь-яке придумане) ім'я та у такому вигляді продає його пасажиру. У такому разі провідники не пускають на борт, адже ім'я у квитку не співпадатиме з ім'ям у паспорті. Зловмисники обіцяють пасажирам, що у них не виникатиме проблем, але за фактом ті залишаються не на борту, а за бортом на пероні, а телефони продавців уже не відповідають.

Схема 2:

В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 2 1В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 2

"Перекупник" купує квиток заздалегідь, як тільки відкриваються продажі. Оформляє квиток на своє (або на будь-яке вигадане) ім'я, а отримавши замовлення – у графічному редакторі змінює прізвище на квитку на реальне ім'я замовника. Самі пасажири, отримуючи такі квитки в електронній формі, навряд чи відрізняють їх від справжніх. Проте сканування квитка чи звірка зі списком пасажирів миттєво покаже справжнє ім'я на квитку поїзним бригадам, а звірка з документами пасажира змушує не допустити його до посадки.

Схема 3:

В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 3 2В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 3

"Перекупники" о 08:00 у перший день відкриття продажів (а в "Укрзалізниці" кажуть, що більшість квитків продаються за 20 діб до відправлення поїзда) намагаються атакувати ботами сервіси та за допомогою скриптів швидше за чесних користувачів викуповують квитки. В "Укрзалізниці" виявляють та блокують такі акаунти, але й махінатори не стоять на місці, вигадують нові алгоритми. Якщо «перекупники» вже мають замовника, то оформляють квиток відразу на його прізвище. Якщо ні – при отриманні замовлення здають квиток, взятий раніше на довільне ім'я, і відразу викуповують на потрібне ім'я.

"Найближчим часом впроваджуємо кілька нововведень у додатку, щоб покінчити з такою винахідливістю. Закликаємо і пасажирів не підтримувати таких "горе-підприємців" своїми замовленнями. Замовляючи квиток у "перекупників", ви самі ж створюєте ажіотажний попит, стимулюєте налаштування ботів, через яких звичайні пасажири мають труднощі з купівлею квитків", - кажуть у залізничному відомстві.

Схема 4:

В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 4 3В "Укрзалізниці" розповіли про популярні схеми шахрайства з квитками фото 4

"Перекупники" моніторять повернення квитків іншими пасажирами, після чого намагаються одразу їх викупити.

"Нагадаємо: повернення варшавських квитків у вільний продаж здійснюється за 2 доби до відправки з 08:00. Ці квитки доступні всім, і зовсім не потрібно переплачувати "горе-підприємцям"", - кажуть в "Укрзалізниці".

Квитки на міжнародні рейси

Щодо міжнародного сполучення, то для придбання міжнародних квитків в "Укрзалізниці" рекомендують встановлювати додаток УЗ, в якому постійно додаються нові "анти-перекуп" можливості.

Всі міжнародні опції УЗ можна переглянути за посиланням.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах