Що означає дефолт "Нафтогазу України"

Що означає дефолт "Нафтогазу України".

Що означає дефолт "Нафтогазу України". Фото: Максим Блінов

Транспорт та інфраструктура
27 липня 2022 21:15

Вчора, 26 липня, власники євробондів української компанії "Нафтогаз України" не спромоглися отримати свої гроші. Таким чином, найбільша енергетична компанія України оголосила дефолт.

"Нафтогаз" мав виплатити власникам євробондів 350 мільйонів доларів. Хоча кошти компанія мала, і її представники про це відкрито заявляли, заборону на платежі наклав уряд України. Оголошення дефолту за боргами однієї з найбільших українських компаній матиме ряд наслідків, що далеко йдуть.

Через відмову виплати за своїми зобов'язаннями тепер "Нафтогаз" втратив доступ до міжнародного ринку капіталу. Таким чином, компанія самостійно не зможе знайти кошти для проходження опалювального сезону цієї зими. Фінанси на опалення має тепер знаходити український уряд.

Проблема знаходження грошей на опалення взимку ускладнюється тим, що на світових ринках вартість природного газу різко піднялася, що ставить у скрутне становище не лише Україну, а й набагато потужніші та стійкіші економіки Європи. Хоча ціни на закупівлю газу зашкалюють, усередині країни тарифи на опалення не піднімуться до кінця війни – так пообіцяв уряд.

Цієї зими "Нафтогаз" повинен буде продавати газ для населення та енергетичним комунальним компаніям за ціною в 7 разів нижчою, ніж закупівельна ціна імпортного природного газу. Український газ дешевше, ніж імпортний, але все одно він у 4 рази дорожчий, ніж ціна продажу для населення України. Це створює для компанії нерозв'язну фінансову проблему.

Ситуація також посилюється тим, що за комунальні послуги в умовах повномасштабної війни сплачують лише 50-60% населення України. Крім того, існує величезна заборгованість споживачів перед "Нафтогазом" – ще у травні вона становила 86 мільярдів гривень.

Дефолт "Нафтогазу" дозволив заощадити 350 мільйонів доларів, які не були виплачені власникам євробондів, однак у майбутньому один із найбільших платників в український бюджет на довгі роки втратить дешеве кредитування за кордоном, оскільки репутація компанії вже зіпсована дефолтом. Таким чином, підвищені ставки за кредитами, які братиме в майбутньому "Нафтогаз", негативно позначаться на всій українській економіці, адже погана кредитна історія не дозволить компанії отримувати гроші під вигідний відсоток.

Також оголошення дефолту, пишуть ВВС, може завадити залучити вже узгоджене фінансування від ЄБРР на 300 млн євро на закупівлю того ж газу на зиму. Також кредитори можуть почати подавати до судів позови та вимагати продажу активів "Нафтогазу", що може негативно позначитися на переговорах України щодо відстрочення виплат державного боргу.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах