Замість відведення військ — нарощування: на кордон із Україною прибули ще 7 тисяч військових РФ

На кордон із Україною прибули ще 7 тисяч військових РФ.

На кордон із Україною прибули ще 7 тисяч військових РФ. Фото: Postfactum.info

Події
17 лютого 2022 11:03

Американська преса з посиланням на джерела у Білому домі повідомляє, що всупереч публічним заявам про відведення військ днями Кремль стягнув до кордону з Україною ще кілька тисяч солдатів.

The Washington Post з посиланням на високопоставленого американського чиновника пише, що Росія додала близько 7 тисяч своїх військових уздовж українського кордону, деякі з них прибули лише у середу, 16 лютого. Заяви Москви про відведення військ у Вашингтоні назвали "неправдивими".

Не забудьте підписатися на наш канал у Telegram

Як повідомляє видання, цю заяву підтримав і начальник оборонної розвідки Великобританії генерал-лейтенант Джеймс Хокенхалл, який публічно заявив, що Кремль "продовжує нарощувати військовий потенціал біля України".

"Це включає фіксування додаткової бронетехніки, вертольотів та польового шпиталю, які рухаються до кордонів України", - додав він.

Раніше генсек НАТО заявив, що Москва накопичила рекордну кількість військ біля України вперше з часів холодної війни, і на цю загрозу потрібно реагувати вчасно. І їхнього часткового відведення, про яке заявляють у Росії, тут ще не помітили. Нинішня криза найсерйозніша за останні десятиліття, заявив напередодні Йєнс Столтенберг.

Міністр оборони України Олексій Резніков також повідомив, що в останньому звіті української розвідки немає даних, що Росія відводить свої війська від кордонів, пише Reuters.

"На жаль, ми не можемо підтвердити цю інформацію об'єктивними показниками. Вона не підтверджується ні даними української розвідки, ні даними розвідувань наших стратегічних партнерів. Усі війська, які вони перекинули, мають повернутися до пунктів постійної дислокації. Тоді стане ясно, що вони скасували свої агресивні плани", - заявив міністр.

Що показують супутники

За даними головного редактора Цензор.нет Юрія Бутусова на 20.00 16 лютого, ситуація на українському кордоні залишається загрозливою.

Замість відведення військ — нарощування: на кордон із Україною прибули ще 7 тисяч військових РФ.Замість відведення військ — нарощування: на кордон із Україною прибули ще 7 тисяч військових РФ. Інфографіка: facebook.com/butusov.yuriy

"Дії російських військ поблизу кордонів з Україною за даними супутникового сервісу Maxar та наземних даних станом на 20.00 16 лютого.

Незважаючи на повідомлення Міноборони РФ про відведення від кордонів з Україною з'єднань 1-ї танкової армії, реальних пересування та відведення військ на цьому напрямку не зафіксовано.

Загалом довкола України відзначено розгортання 9 наземних угруповань російських військ. Це без урахування окупаційних армійських корпусів, які мають обмежену боєздатність та застосовуються лише для позиційної війни.

Поблизу кордонів з Україною на даний момент розгорнуто в безпосередній близькості не менше 56 батальйонних тактичних груп без урахування окупаційних військ на Донбасі. Основна концентрація – на північних кордонах України. Найбільше угруповання у районі Валуйки-Вороніж зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії, у складі 13-14 батальйонних тактичних груп, загрожує Луганській області України.

На напрямі Харкова зосереджено до 4 БТГр. На напрямку Чернігова до 3 БТГр, російське угруповання на напрямку Києва – до 9 БТГр.
Також противник розгорнув оперативні резерви на відстані до 300-400 км від кордонів з Україною – ще не менше ніж 13 БТГр.

Усього ідентифіковано не менше 69 активних БТГр, плюс до 15-20 БТГр зі складу Західного та Південного військових округів може бути додатково перекинуто для посилення протягом 7-10 діб.
Ситуація залишається загрозливою, українська розвідка, як і розвідка НАТО, оцінює ситуацію, як і раніше, як загрозливу, оскільки Росія зберігає загрозливу концентрацію військ і проводить активну розвідку всіма силами та засобами.

Деескалація на даний момент існує лише у політичних заявах. Очевидно, Росія не збирається швидко знижувати напруженість і, як і раніше, демонструє готовність до атаки.
Водночас, не відзначається перекидання нових частин до кордонів України.

Нагадаю, такого масштабу розгортання російських військ не було навіть під час бойових дій у 2014 році. Російське угруповання - це головні сили швидкого розгортання Сухопутних військ, повітряно-десантних військ та морської піхоти ЗС РФ. Напруга на межах зберігається. Бойова готовність Збройних сил України залишається максимальною", - написав Бутусов у Facebook.

Нагадаємо, у Білому Домі вважають, що вторгнення російських військ можливе цього тижня.

На тему: "Спостерігаємо каруселі": в СБУ Харківської області розповіли, що зараз відбувається на кордоні з РФ"

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах