Волонтер із Польщі кілька місяців ліквідує пожежі разом із харківськими рятувальниками

Волонтер із Польщі кілька місяців ліквідує пожежі разом із харківськими рятувальниками.

Волонтер із Польщі кілька місяців ліквідує пожежі разом із харківськими рятувальниками. Фото: Jerzy Jurczynski/Facebook

Події
11 сiчня 2023 15:54

Польський волонтер Єжи Юрчинський вже кілька місяців допомагає гасити пожежі та розбирати завали після російських обстрілів. Також Єжи знімає злочини окупантів та розповідає про це полякам. Завдяки його зусиллям харківські надзвичайники отримали два нові укомплектовані автомобілі.

Волонтер планував приїхати до Харкова на кілька днів, щоби проконтролювати доставку гуманітарної допомоги. Після запрошення рятувальників провести ніч у пожежній частині залишився з ними надовго, пише "Суспільне".

Хотів перевірити, кому надходить допомога

У Польщі Єжи рятівником ніколи не працював. Вперше до України він приїхав у червні на три дні координувати гуманітарну допомогу для українців польського фонду Siepomaga та хотів перевірити, куди і кому надходить допомога.

Волонтер із Польщі кілька місяців ліквідує пожежі разом із харківськими рятувальниками.Волонтер із Польщі кілька місяців ліквідує пожежі разом із харківськими рятувальниками. Фото: Edward Matthews/PolandHelps

Останньої ночі перед від'їздом Єжи запросили переночувати в пожежній частині, щоб подивитися, як працюють харківські рятувальники і чого потребують.

"І одразу, першої ночі, разом із пожежниками я вирушив на перші пожежі після обстрілів. Наступного дня ми разом поїхали на інші місця, де падали ракети, де гинули люди... І так я пробув тут два місяці", - каже координатор благодійного фонду Siepomaga.

Чоловік залишився жити у пожежній частині. У Харкові провів два місяці, потім поїхав до Польщі, але у жовтні знову повернувся: "Тепер – на всю зиму".

З альпіністів — до пожежників

Єжи займається підземним альпінізмом:

"Я не пожежник, я спелеолог, тобто підземний альпініст. Навіщо людині лізти в печеру, під землю? Це ризиковано і трохи схоже на роботу пожежника".

Єжи Юрчинський займається підземним альпінізмом, червень 2020 року.Єжи Юрчинський займається підземним альпінізмом, червень 2020 року. Фото: Jerzy Jurczynski/Facebook

Зараз Юрчинський допомагає розбирати завали на Північній Салтівці: "Там ми працювали на 16 поверхах. Ці будівлі ми розбирали після обстрілів. Це була екстремальна робота".

Після розбору завалів у небезпечних умовах із посмішкою згадує свою першу ніч у готелі, коли він почув вибухи.

"Я пам'ятаю, як я першого вечора приїхав до Харкова і почув вибухи - мені стало страшно. Зараз мені це здається смішним: я в готелі одягнув бронежилет, шолом, не знав, що відбувається", - згадує Єжи.

Єжи Юрчинський розбирає завали на Північній Салтівці у Харкові, липень 2022 року.Єжи Юрчинський розбирає завали на Північній Салтівці у Харкові, липень 2022 року. Фото: Jerzy Jurczynski/Facebook

Перші дні російського вторгнення стали справжнім шоком не лише для українців, а й для поляків, каже Єжи.

"На початку це була війна, яку ми в Польщі дивилися лише по телевізору. Звичайно, це справило враження, але я пам'ятаю свій досвід, що це справді відбувалося, коли я побачив поїзди, повні жінок та дітей на вокзалі у Познані. Це мене дуже вразило".

Страх спонукає до дій

У Познані Єжи залишив роботу у комфортному офісі на 13 поверсі хмарочоса. Наразі він продовжує займатися координацією гуманітарної допомоги у Харкові, але його "офіс" зараз - пожежна частина. Крім ноутбука, до його "робочої форми" тепер також входить комбінезон і пожежний шолом. За словами Єжи, страх не зник, але тепер він не паралізує, а спонукає до дій.

"Я вважаю, що братство і допомога харківських пожежників дозволили мені адаптуватися. Думаю, якби я був тут один, ця історія могла б бути зовсім іншою", - вважає Єжи.

Єжи Юрчинський разом із харківськими рятувальникам, липень 2022 року.Єжи Юрчинський разом із харківськими рятувальникам, липень 2022 року. Фото: Jerzy Jurczynski

Під час гасіння пожеж поляк документує російські злочини та розповідає про це. Наслідки одного з обстрілів настільки вразили його земляків, що ті одразу зголосилися придбати два автомобілі для рятувальників.

"Ми разом були на одній із пожеж після ракетного обстрілу. Мені зателефонували люди з польського фонду і попросили про відеоконференцію. Я почав ходити з телефоном і розповідати їм, що тут відбувається. Вони були налякані", — каже Єжи.

"Зі мною був командир пожежної частини, і президент мого фонду запитав його: "Що вам потрібно?" Він сказав, що нам потрібні машини для пожежної частини. Через дві години мені зателефонували з Польщі, сказали, що ми купуємо два автомобілі. І зараз ці дві машини у Харкові, вони рятують життя людей, виїжджають на виклики", - каже Юрчинський.

Допомога іншим містам

Разом з іншими волонтерами Єжи допомагав евакуювати людей із Куп'янська та Ковшарівки. У планах охопити також населені пункти Донецької області.

"У нас є спільний план поширити ці евакуації на райони Донбасу та Бахмута. Звідти також разом евакуювати людей до Харкова і далі до Західної Європи. І саме для них ми купили бронемашину, з якою ми зможемо безпечно… Не безпечно, але безпечніше проводити ці евакуації ", - каже Єжи.

Також польська організація надає допомогу Херсону та іншим регіонам України.

"Харків - мій другий будинок"

Харків Єжи називає "надзвичайним містом", а його мешканців – героями.

"Я пам'ятаю, коли я був у Польщі і бачив репортажі з Харкова по телевізору, ми дивилися харківських пожежників — героїв... Дивилися з великим захопленням та повагою. Я ніколи не очікував бути тут з ними, і я пишаюся цим, що можу служити і працювати з ними, і таким чином робити свій внесок у перемогу", - каже польський волонтер.

Єжи Юрчинський під час гасіння пожежі у Харкові, грудень 2022 року.Єжи Юрчинський під час гасіння пожежі у Харкові, грудень 2022 року. Фото: Jerzy Jurczynski

"Адже ця війна — війна не лише України. Це також війна між Польщею та двома цивілізаціями. Тобто війна цивілізації проти варварів", — каже Єжи.

Єжи Юрчинський нині допомагає харківським рятувальникам гасити пожежі, грудень 2022 року.Єжи Юрчинський нині допомагає харківським рятувальникам гасити пожежі, грудень 2022 року. Фото: Edward Matthews/PolandHelps

"Я вважаю, що сьогодні Харків – моє друге місто, мій другий будинок. І я зустрів тут не лише багато друзів, але, можна сказати, і братів. Тому що це час війни особливо. Це час, коли маски спадають і ми всі бачимо, хто є хто", - каже Юрчинський.

Єжи збирається виїхати на кілька тижнів до Польщі, із собою кличе колег із пожежної частини, щоб розповісти про ситуацію в Україні. Каже, що потім повернеться до Харкова та привезе волонтерам броньований автомобіль для евакуації людей.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах