Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя

Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя.

Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя. Фото: Суспільне

Події
06 лютого 2023 13:46

Вчені з фармацевтичного університету Харкова розробили кровоспинний препарат PLANTOR для потреб Збройних Сил України. Купити цей засіб в аптеці не можна.

Про це Суспільному розповів один із розробників Сергій Штриголь, завідувач кафедри фармакології у національному фармацевтичному університеті.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя.Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя. Фото: Суспільне

"Принцип дії полягає в тому, що при контакті з кров'ю цей засіб миттєво поглинає воду з крові. Кров не може текти зневодненою, і кровотеча досить швидко зупиняється", - пояснює Штриголь.

Працювати над препаратом викладачі університету розпочали ще до повномасштабного вторгнення. Випробовували його у лабораторії на щурах, а також на штучній крові.

За словами Штриголя, прискорити виробництво препарату потрібно було через початок повномасштабної війни.

"У нас є документи, у тому числі висновок державної експертизи, який свідчить, що цей засіб відповідає умовам та вимогам", - каже вчений.

Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя.Вчені з Харкова розробили для військових препарат, який рятує життя. Фото: Суспільне

Виробництво препарату у Дніпрі було налагоджено у травні 2022 року. Препарат зареєстрували за спрощеною процедурою як виріб медичного призначення. За цей час вчені відправили на фронт понад 10 тисяч пакетів.

"У нас є зворотний зв'язок. У нас є результати клінічної апробації тих випадків, коли допомога надавалася на етапі евакуації, або на етапі вже лікувального закладу", - додає Штриголь.

Купити ліки в аптеці не можна — на упаковці зазначено, що це препарат для Збройних сил України. За словами Штриголя, розробкою харківських вчених вже зацікавились колеги із Латвії.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах