"Упевнений, що 2023 рік принесе перемогу та мир": начальник Харківського військового гарнізону — про ситуацію на фронті

Начальник Харківського військового гарнізону про ситуацію на фронті.

Начальник Харківського військового гарнізону про ситуацію на фронті. Фото: Сергій Мельник. Фото надане співрозмовником

Події
31 грудня 2022 16:35

Військові не бачать наступальних дій російської армії у Харківському напрямку. окупанти продовжують обстрілювати область із різних видів зброї.

Про активність військових РФ, протиповітряну оборону та плани на 2023 рік в ефірі Українського Радіо Харків розповів бригадний генерал юстиції, начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ситуація на фронті біля Харківщини

Ситуація на сьогоднішній день стабільна та контрольована. Обстріли з артилерійських установок і ракетні удари, що почастішали, свідчить про те, що ворог намагається нас залякати, зламати і зіпсувати новорічні свята. Це було передбачувано, і я не бачу у цьому проблем. Ці дії читаються нами як художня книга. Прогнозуємо всі кроки Російської Федерації. Злякати нас неможливо, харків'яни під обстрілами їздять автомобілями, гуляють, готуються до свят.

Ворог не спить, навчається, також планує, можливо, наступальні дії. На сьогоднішній день ми їх поки що не бачимо. Диверсійні, розвідувальні прориви намагаються зробити, створити; промацати слабкі місця, де в перспективі вони могли провалити нашу оборону, але всі ці їхні спроби сходять на нуль. Наші хлопці героїчно стримують ці атаки, відбивають ворога і він зазнає великих втрат.

Ворог знаходиться на своїй території і може пересуватися там, як забажає. Адже ми не контролюємо територію Російської Федерації. Ми на сьогодні не завдаємо поразки російською територією.

Обстріли Харкова: звідки завдають ударів

З різних територій Російської Федерації. Такий безпілотний літальний апарат, як Shahed, має дальність близько 2 тисяч кілометрів, тому спрогнозувати, звідки він злітатиме, ми з вами не можемо. Ми можемо побачити його лише на радарах, коли він відлетів. Вони засекречують інформацію, з якого боку запущено Shahed, щоб випадково не трапилися такі випадки, коли хтось покурить чи п'яний аеропорт підпалить. Ракети С-300 летять з білгородського напрямку, а Shahed з різних кінців Російської Федерації, з Азовського моря у запорізькому напрямку, з інших районів.

Потреба у ППО

Поки що ми не можемо реагувати на ракети протиповітряної оборони С-300. Швидкість ракети С-300, що виходить із Білгородської області, становить приблизно 4600 км на годину. Її приліт до Харкова становить від 40 до 50 секунд – залежно від того, де знаходиться їхній дивізіон. Ситуація така, що нам поки що доводиться терпіти ці удари.

Поки вона вийшла і прилетіла, наші системи поки що зафіксували і повідомили служби ДСНС, що є повітряна небезпека, вона вже доходить до тієї точки, яку вони запланували у передпольотному розкладі.

Ситуація така, що нам поки що доводиться терпіти ці удари. Але ми вже маємо проти них певну оборону. Тому що наша авіація найчастіше працює, яка має чітко відстежуючі протирадіолокаційні ракети, звідки виробляються пуски, і ця ракета потрапляє по тому дивізіону, який намагається обстрілювати територію нашої держави.

Велика потреба в Patriot, тому що на сьогоднішній день нам потрібні системи протиповітряної оборони, які мають великі швидкості, щоб зустрічати ракету або на зустрічному курсі, або на стрільбі навздогін ракетою. Чим максимальна швидкість ракети, яка зустрічатиме ракету, тим більша ефективність ураження і збивання ракети над нашою територією.

Перспективи звільнення 29 окупованих населених пунктів Харківщини

Я впевнений, що 2023 рік принесе нам якнайшвидшу перемогу та мир у нашому домі. Тому вірте у ЗСУ та результати побачите дуже скоро. Усі наші хлопці вмотивовані на найвищому рівні.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах