Українцям для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт – роз'яснення Держприкордонслужби

Українцям для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт: роз'яснення прикордонників – фото https://visitukraine.today/

Українцям для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт: роз'яснення прикордонників – фото https://visitukraine.today/

Події
18 квiтня 2022 14:12

Для перетину кордону українцям знову потрібний біометричний закордонний паспорт. За внутрішнім паспортом тепер пропускають лише біженців із "гарячих точок", де ведуться активні бойові дії.

Спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі інформаційного телемарафону заявив, що громадяни України більше не зможуть перетинати кордон за внутрішніми українськими документами, крім окремих випадків.

"Рішенням уряду – постановою, яка діє та діяла раніше – чітко визначено перелік документів, за якими можна перетинати державний кордон. Внутрішній паспорт серед того переліку не вказано", – сказав він.

На Facebook сторінці Західного регіонального управління Держприкордонслужби України додають:

"У виключних випадках щодо осіб, які прямують за кордон з метою евакуації, лікування можуть прийматися окремі рішення щодо їх пропуску. При цьому, чим більше документів, виданих державними органами України, в тому числі які підтверджують гуманітарну мету поїздки, особа зможе надати на паспортний контроль, тим легше можна прийняти рішення щодо її пропуску. Також прикордонники можуть враховувати чи велися бойові дії, чи працюють ЦНАПи та інші державні установи в регіоні, з якого прямує людина.

Також нагадуємо, що в період дії правового режиму воєнного стану можливий виїзд дітей до 16 років у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону".

Демченко додав, що у перші тижні війни сервісні центри не працювали, тому було ухвалено рішення пропускати громадян або за внутрішніми документами, або з документами, за якими можна було ідентифікувати особу.

"Але на даний момент людям варто дотримуватися того порядку перетину кордону, де визначено, що кордон можна перетнути за закордонним паспортом", - зазначив Демченко.

При цьому він зазначив, що дітям дозволено перетинати кордон або за паспортним документом або за свідоцтвом про народження.

Демченко додав, що прикордонники можуть приймати окремі рішення щодо пропуску людей та за внутрішніми паспортами з регіонів, де ведуться бойові дії.

"Дивлячись звідки прямує людина, якщо це з регіонів, де ведуться бойові дії, то прикордонники можуть приймати окремі рішення щодо таких людей щодо пропуску за внутрішніми паспортами. Але я б радив громадянам, які випливають з інших регіонів, не спекулювати окремими рішеннями прикордонників – оскільки вони можуть отримати відмову у перетині кордону, а все ж таки мати належні паспортні документи для перетину кордону", – сказав представник Держприкордонслужби.

Проте офіційного списку областей, які належать до "гарячих точок", на сайті Держприкордонслужби не опубліковано. Також неясно що робити людям, які проживають у "гарячих точках", проте мають прописку щодо "спокійних" на сьогоднішній момент місцях.

Демченко наголосив, що внутрішні паспорти громадян України, які хочуть легалізуватися в європейських країнах, не прийматимуть.

"Людям особливо краще мати закордонний паспорт у Європі: якщо вони захочуть легалізуватися, то внутрішні паспорти громадян України в європейських країнах, звісно, не прийматимуть", – додав він.

Зазначимо, вчора в "Укрзалізниці" повідомили про випадки висадки пасажирів на кордоні, які не мали із закордонного паспорта, незважаючи на те, що на початку війни українцям дозволили перетинати державний кордон за внутрішніми паспортами або іншими наявними документами.

Українцям для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт – роз'яснення Держприкордонслужби фото 1Українцям для перетину кордону потрібно мати закордонний паспорт – роз'яснення Держприкордонслужби фото 1

Як розповіла Vgorode мешканка Одеської області Ганна, її із двома дітьми 16 квітня не пропустили на кордоні.

"Мене з двома дітьми 3 та 11 років не випустили з українським паспортом на українсько-румунському кордоні. Висадили в Україні, саме наші не пропускають. На митниці сказали,що  вийшла нова постанова — виїзд тільки за закордонним паспортом! Повернули купу людей. Дощ, холодно! Повернутись нікуди! Ціни на житло в Чернівцях скажені. А закордонний паспорт робитимуть чотири тижні мінімум. Сюди їхали 1000 км і тут залишилися, назад дороги немає. А у кого були заграні з ними і виїхали автобуси. І наш поїхав. Я дзвонила на всі гарячі лінії але крім гудків нічого не  почула. Наступного дня ми подолали довгий шлях до польського кордону, але там нас теж не пропустили. Кажуть, що пропускають лише біженців із гарячих точок. Ми прописані на Одещині".

"Повернулися. Зняли житло за шалені гроші. Хотіли зробити закордонний у консульстві, але нам сказали немає бланків і не відомо коли будуть", - каже Наталя, яку теж "розгорнули" на кордоні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах