Стратегічне значення при наступі на Харків: чому росіяни наполегливо хочуть захопити Дементіївку

Стратегічне значення при наступі на Харків: чому росіяни наполегливо хочуть захопити Дементіївку.

Стратегічне значення при наступі на Харків: чому росіяни наполегливо хочуть захопити Дементіївку. Фото: Міноборони

Події
18 липня 2022 09:37

Стратегічне село Дементіївка, яке українські війська звільнили у травні, дуже ускладнює наступ на Харків.

Про це йдеться у матеріалі ТСН, який показав ексклюзивні кадри визволення цього невеликого села на північ від Харкова.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

З 26 червня росіяни безперервно штурмують Деменіївку. Це, на думку військової розвідки, свідчить про підготовку до атаки на Харків. Цього тижня у районі Дементіївки неймовірно вдало відпрацювали спецназівці Головного управління розвідки. Є інформація про значну кількість полонених.

Вперше від початку війни стратегічне село на півдорозі до російського кордону звільнили у травні українські прикордонники. Для наступу на Харків, яким постійно мріють російські генерали, Дементіївка має важливе значення. Той, хто володіє селом, контролює основну трасу, що сполучає український Харків та російський Білгород. Наприкінці травня українським прикордонникам вдалося відкинути росіян від Дементіївки.

Стратегічне значення при наступі на Харків: чому росіяни наполегливо хочуть захопити Дементіївку.Стратегічне значення при наступі на Харків: чому росіяни наполегливо хочуть захопити Дементіївку. Фото: google

«Висунулися на населений пункт Дементіївка, відпрацювали живу силу супротивника, але потім по нас почала бити ворожа артилерія», – розповідає командир зведеного прикордонного загону «Командир».

Далі Дементіївки просунутися не вдалося. Декілька бійців загинули. Поранених рятували під вогнем.

«Саму Дементіївку ми зачистили, взяли цей рубіж, але далі просуватися не могли. Артилерія та міномети, що безперервно працюють. Таке враження, що не закінчуються», — додає Командир.

«Деметіївка не має жодного значення для росіян, якщо вони хотіли б просто тримати оборону та сповільнити вихід українців на кордон. Але зовсім інша річ, якщо готувати наступ на Харків. З Дементіївки ствольна артилерія дістається центру міста-мільйонника. А Білгородське шосе дає можливість швидко забезпечити логістику військ, що наступають. Тому і для українців зараз завдання залишається таким самим, яким воно було в травні. Завдання вона не знімається. Потрібно дійти до Білгородської траси. Рубіж», – каже командир зведеного прикордонного загону.

Слабка сторона росіян на цьому напрямі, вважає командир, це їхня розвідка. Перед Дементіївкою загін штурмував село у іншому напрямку під Харковом, зайшов непоміченим.

«Ми заходили в Черкаські Тишки, вони нас не чекали, групами заходили, і протягом шостої години населений пункт був зачищений», – розповідає «Командир».

За шість годин бою противник зазнав численних втрат – майже 40 російських військових було знищено.

Сильна сторона ворога – масове використання дронів. Бачиш у небі безпілотник – чекай на удар артилерією, рахунок йде на хвилини.

Нині на цьому напрямку бійці прикордонної служби воюють пліч-о-пліч із Збройними силами та іншими силовиками. Завдання – одне на всіх.

"Усі завдання виконуються у взаємодії з тяжкою технікою, БТР, міномети, артилерія, танки", - каже командир зведеного прикордонного загону.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах