Скануватиме поля: Харківська область отримає від Данії квадрокоптер для розмінування

Харківська область отримає від Данії квадрокоптер для розмінування

Харківська область отримає від Данії квадрокоптер для розмінування Фото ілюстративне: ITC.ua

Події
30 грудня 2022 18:44

Навесні Харківщина отримає від датських партнерів квадрокоптер, який може сканувати поля щодо вибухонебезпечних предметів.

Цей дрон літає на висоті 5 метрів та фіксує можливі місця замінування, які бачить у себе на моніторі оператор. Потім у ці місця направляють піротехніків. Про це повідомив заступник начальника Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов 29 грудня під час онлайн-наради з Міністерством аграрної політики та продовольства та Міністерством оборони України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

500 тисяч га сільгоспугідь у Харківській області потребують розмінування.

"Харківщина завжди була у трійці лідерів виробників сільгосппродукції. Але, на жаль, зараз у нас є 500 тисяч га забруднених вибухонебезпечними предметами полів. Дуже важливо, що ми порушуємо питання розмінування територій зараз, бо ці заходи по можливості слід провести до початку сезонних робіт", - сказав Євген Іванов.

За його словами, вже зараз потрібно складати графіки розмінування територій, розуміти, які сили можуть бути залучені від державних підрозділів та неурядових кампаній.

Ситуація з розмінуванням сільськогосподарських земель ускладнюється тим, що північні та східні кордони області досі зазнають ворожих обстрілів, а близько 2% території ще перебувають в окупації.

Заступник начальника управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України Олександр Щебетюк зазначив, що для розмінування полів Харківщини навесні буде задіяно близько 40-50 піротехнічних та саперних груп ЗСУ, ДСНС, Держслужби транспорту та Національної поліції. У перспективі до них можуть приєднатися до 20 неурядових операторів – приватних та міжнародних компаній.

"Загальна кількість груп збільшуватиметься, але й цієї кількості піротехніків недостатньо. ЗСУ зараз отримують військово-технічну допомогу. Тому планується, що навесні в Харківській області до розмінування сільгоспугідь буде залучено 5 засобів механізованого розмінування", – повідомив Олександр Щебетюк.

За його словами, одна із саперних машин уже працює у Чкаловській громаді.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах