Розбирають завали, зачиняють вікна: як працює "Харківська армія відновлення"

Розбирають завали, зачиняють вікна: як працює "Харківська армія відновлення".

Розбирають завали, зачиняють вікна: як працює "Харківська армія відновлення". Фото: Олена Клименко/Суспільне

Події
07 лютого 2023 15:50

За півроку волонтери "Харківської армії відновлення" зачинили вікна у 50 школах. Наразі до проекту залучено півсотні місцевих мешканців та переселенців. Разом із комунальними службами вони розбирають завали, прибирають сміття та допомагають із ремонтами.

Про це Суспільному розповів заступник начальника міського департаменту житлово-комунального господарства Олег Армійський.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Заступник начальника міського департаменту ЖКГ Олег Армійський. 1 лютого 2023 року.Заступник начальника міського департаменту ЖКГ Олег Армійський. 1 лютого 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Харківська армія відновлення" працює у Харкові з квітня, каже Армійський. Люди одержують за свою роботу гуманітарну допомогу.

Щонайменше три дні волонтери працювали у школі №111 на Салтівці, закрили 30 вікон. Закривати побиті вікна у школі допомагала волонтерка Світлана Гребенікова.

Волонтери допомагають закрити вікна у харківській школі №111. 1 лютого 2023 року.Волонтери допомагають закрити вікна у харківській школі №111. 1 лютого 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Ми облицьовуємо листи, щоб захистити їх від дощу та снігу, щоб вони не розмокали. Сьогодні нам дали техніку, а це дало можливість закрити вікна на висоті", - розповідає Світлана.

Директор школи Віолетта Градова згадує, що перше влучення до навчального закладу було 27 лютого. На початок повномасштабної війни у цій школі навчалося понад 600 дітей. Після російського вторгнення у підвалі навчального закладу переховувалися мешканці району та працівники школи.

"Був час, коли півтори години з підлоги піднятися не могли, бо кожні 10-15 хвилин починався новий обстріл. І це тривало близько півтори години", - каже Градова.

Директор школи каже, що на території навчального закладу було вісім попадань. Вибуховою хвилею побило вікна та пошкодило стіни.

Директор школи №111 Віолетта Градова. 1 лютого 2023 року.Директор школи №111 Віолетта Градова. 1 лютого 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Близько 30% внутрішньої поверхні пошкоджено - штукатурка, фарба. Від вибухових хвиль потріскалися стіни", - розповідає Віолетта Градова.

За словами Олега Армійського, це остання школа, в якій працюватимуть волонтери.

"Далі плануємо переходити у приватний сектор. Він також сильно пошкоджений. У місті з цим невелика проблема. Департамент обробляє інформацію щодо приватного сектору, волонтери допомагатимуть", - каже Армійський.

Волонтери Волонтери

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах