Росія не відвела війська: Держдеп США вважає за ймовірне вторгнення РФ цього тижня

Держдеп США вважає за можливе вторгнення РФ цього тижня.

Держдеп США вважає за можливе вторгнення РФ цього тижня. Фото: realist.online фото

Події
16 лютого 2022 11:22

Президент США Джо Байден під час свого звернення щодо ситуації на кордонах України не підтвердив інформації щодо відведення російських військ.

За словами Байдена, нове масштабне вторгнення в Україну "залишається цілком можливим", передає "Голос Америки".

Не забудьте підписатися на наш канал в Telegram

Президент США підкреслив про готовність Вашингтона та союзників допомогти Україні та запровадити високу ціну для Росії у разі масштабного вторгнення. Байден також розповів, як виглядатимуть міжнародні широкі санкції у разі російського вторгнення.

Що показують супутники

За даними головного редактора Цензор.нет Юрія Бутусова на 01.00 16 лютого, велика частина російського угруповання біля кордонів України залишається на своїх позиціях.

Росія так і не відвела війська: Держдеп США вважає за ймовірне вторгнення РФ цього тижня.Росія так і не відвела війська: Держдеп США вважає за ймовірне вторгнення РФ цього тижня. Інфографіка: facebook.com/butusov.yuriy

"Дії російських військ навколо України згідно з аналізом супутникових сервісів Maxar та наземних даних, станом на 01.00 16 лютого. Зафіксовано активність російських військ у 8 військових таборах поблизу кордонів з Україною, в більшості інших місць базування пересування військ не зазначено.

Зокрема, відзначено пересування військ у таборах трьох російських батальйонних тактичних груп поблизу самого кордону на напрямі Харкова, зі складу армійської групи у районі Білгорода. Місця активності російських військ відзначені колами на карті. Поки що немає ознак, що це означає виведення російських військ. Більшість російського угруповання залишається на своїх позиціях.

Протягом дня 16 лютого буде зрозуміла динаміка і спрямованість дій тієї частини російських військ, яка почала рухатися.

Наразі ознак небезпечних для України дій поблизу кордонів не зафіксовано. Однак ситуація залишається напруженою, дислокація російської армії продовжує носити загрозливий характер, і ознак відведення військ та повного згортання тимчасових таборів базування не відзначено", — написав він у Facebook.

"Вторгнення можливе цього тижня"

На брифінгу у вівторок, 15 лютого державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що російське вторгнення в Україну можливе протягом поточного тижня.

"Акт агресії, який починається цього тижня, цілком можливий, якщо ми подивимося на те, що відбувається з розміщенням російських військ у районах навколо України", — наводить цитату Блінкена "Новий час".

Він зазначив, що РФ провела "всі необхідні дії для вчинення акту агресії проти України".

"Ми бачимо все більше і більше російських військ, що оточують Україну: понад 100 тис. військовослужбовців. Це викликає крайню тривогу...", — заявив глава Держдепу.

Нагадаємо, напередодні в Міноборони РФ заявили, що підрозділи Західного та Південного військових округів розпочинають повернення з навчань до пунктів базування.

У Києві заявили, що не вірять заявам РФ і повірять у деескалацію, коли побачать реальне відведення військ.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах