Чудом вижив: під Харковом колишній десантник більше двох місяців шкодив окупантам

Під Харковом колишній десантник понад два місяці шкодив окупантам.

Під Харковом колишній десантник понад два місяці шкодив окупантам. Фото: Суспільне

Події
18 травня 2022 17:19

Понад два місяці окупації 63-річний мешканець села біля Старого Салтова чинив опір російським військовим: крав їхні боєприпаси, документи, позбавляв можливості заправляти техніку.

Одного дня підірвався на міні, але зміг доповзти до українських військових, передає Суспільне.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Боєприпаси, акумулятори, документи

Наприкінці лютого, від початку окупації села, Василь бачив велику кількість російської техніки, розстріляні цивільні автомобілі, тіла мирних жителів. У його селі стояли російські машини: БМП, БТР, Урали. У Харкові мешкав син Василя.

"Вони бух-бух-бух, і день, і ніч. А там же Харків, знаю ж, що по Харкову стріляють. Тут не знаю, що робити, не можу себе знайти, як допомогти харків'янам. Ні спати, нічого не можу". Пішов я гуляти, так би мовити", – розповідає Василь.

Разом зі своїм собакою Мальвою він знайшов ящики з боєприпасами в однієї з російських військових машин.

"А ящики у них величезні: метр із чимось на 80 см. Один снаряд міститься в цій скриньці, бо цей снаряд складається з трьох частин, а самої голівки не було", - згадує чоловік.

У минулому Василь – десантник повітрянодесантних військ. Коли знайшов боєголовки, почав складати в брезентовий рюкзак, що лежав поруч. Усього зібрав 48 штук. Рюкзак був важкуватим. Василь знайшов спальний мішок і завантажив боєприпаси до нього. Бачив, як літає дрон, від якого вдалося втекти. Боєприпаси відніс до туалету.

"А у туалеті відро стоїть. Я то відро дістав, там дірка. І я піднімаю частинами, бо цей рюкзак підняти не можу. Частами пересипав. Я їх туди висипав, відро на місце поставив, замаскував", - розповідає чоловік.

Каже, зробив усе "по-господарськи", чекав, "поки наші прийдуть".

Наступною ходою виніс документи окупантів та сховав їх у туалеті на одній із дач. "На полювання" ходив через день, під обстрілами: "Думаєте, за один день все зробиш? Це скільки, це я вам тільки за одну машину розповів. Боявся, що дрон мене зловить. А дрон зловить, отже, все попався".

Під Харковом колишній десантник понад два місяці шкодив окупантам.Під Харковом колишній десантник понад два місяці шкодив окупантам. Суспільне

Плани, як завадити російським загарбникам, розробляв уночі.

«Вночі лежиш, думаєш, не спиш. Воно ж бахкає, і серце болить за Харків. За сина, за всіх нас. Потім придумав: зняти акумулятори! Почав красти. Затягнув їх у посадку, сховав. По оранці, по снігу — кожен з акумуляторів кілограм по 50. Мені вистачило сил дотягнути їх, ледь прийшов додому», — згадує чоловік.

Після цього почав думати, як знерухомити БМП. Вирішив, що краще пошкодитиме шланг, через який заправляють техніку.

"При мені під'їхав танк, заправився соляркою. Я думаю, щось із цим шлангом треба зробити. Порізати його чи що", - каже мешканець села.

План спрацював: "Під'їжджають БМП — заправитися не можуть. Під'їжджає танк. Ну, думаю, дякувати Богу. Хоч щось у житті треба зробити добре".

Міна та собака Мальва

Дружина Наталя розповідає, що підпільну діяльність чоловік тримав у секреті.

"Але я відчувала, що він йшов не просто гуляти", – каже жінка.

Згадує, як під час одного із обстрілів вилетіли вікна на веранді.

І хвилин за 15 чую сильний вибух. Подумала, що просто обстріл. Вийшла з льоху і бачу, що собака біжить – плаче. І вся в крові прибігає. Вона сама була налякана, шокована, і після цього два дні нічого не їла і не виходила навіть на вулицю. Просто лежала біля його ліжка і все”, – згадує Наталя.

Того дня чоловік пішов у поле перевірити, чи забрали тіла загиблих українських військових, розповідає його син Андрій.

"Собака щось унюхала і втекла. Батько ступив уперед біля цих солдатів і настав на міну", - каже чоловік.

Під Харковом колишній десантник понад два місяці шкодив окупантам.Під Харковом колишній десантник понад два місяці шкодив окупантам. Суспільне

Після вибуху допомагав батькові його собака Мальва.

"Він у мене десантник, не розгубився. Мальва плаче біля нього, він зняв повідець, одразу перетягнув ногу, впав на карачки, а Мальва допомагала йому пробиратися до траси. Щоб не вибухнути, йшов дорогою, де їздили танки. Відправив її, сказав йти додому охороняти маму. І Мальва не хотіла, плакала, стояла, розповідав тато, і побігла до мами. А тато поповз до траси", - розповідає Андрій.

"Я промацував всю дорогу вручну, тільки щоб дістатися до асфальту", - згадує чоловік.

Пораненого підібрали українські військові та наклали ще один джгут, після чого доправили до лікарні до Харкова.

"З пошкодженням судин такого діаметру втрачається велика кількість крові. Це життєзагрозлива однозначно ситуація. Можливо, тільки через те, що це була саме "мінно-вибухова" травма, опіком зупинилася кровотеча. І значної крововтрати у пацієнта не було", - розповів завідувач відділення лікарні, де знаходиться Василь.

Сім'я пишається вчинками чоловіка.

"Роззброяв, як міг. Крав боєприпаси по темряві, які летіли на Харків. Передавав українським військовим", - каже син Василя.

"Хто, якщо не він. Хтось має бути, допомагати нашій армії. Я розумію, що це страшно. Але, так, я пишаюся ним", - каже дружина Наталія.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах