Як заощаджувати електроенергію в домашніх умовах: нові лайфхаки

Як заощаджувати електроенергію в домашніх умовах.

Як заощаджувати електроенергію в домашніх умовах. Фото: Ecoo.it

Події
08 грудня 2022 12:48

В умовах нестачі генеруючих потужностей в Україні енергетики наполегливо просять раціонально користуватися електроенергією в ті часи, коли є світло.

Фахівці кажуть, що застосування низки рекомендацій допоможе заощадити до 15% електроенергії на місяць без суттєвих обмежень споживання, пише megawatt.com.ua. Головне - дотримуватися правил потрібно постійно, а не іноді.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Існує три стратегії енергозбереження у побуті:

  1. Пряма економія за рахунок скорочення споживання та оптимізації роботи електроприладів.
  2. Переоснащення житла енергозберігаючою технікою.
  3. Перегляд тарифів.

Стратегія №1: Скорочення споживання

Перевірений часом метод, який не вимагає жодних фінансових вкладень. Все, що потрібно для його реалізації, – системно виконувати прості правила економії електроенергії:

Ідучи, гасіть світло

Хоча це і банально, багато хто забуває натиснути на вимикач, залишаючи приміщення.

Протирайте лампочки та плафони

Пил здатний «з'їсти» до 20% випромінюваного світла. Протираючи лампи під час прибирання, ви суттєво покращите якість освітлення в будинку, не вдаючись до потужніших джерел світла.

Найчастіше мийте вікна

Аналогічна ситуація із вікнами. Пил перешкоджає попаданню в приміщення природного світла, тому вам доводиться частіше включати штучне освітлення, витрачаючи електроенергію.

Не ставте в холодильник гарячі страви

У такому випадку для підтримки заданої температури холодильник витрачає в рази більше електроенергії.

Регулярно розморожуйте холодильник

Наявність льоду на стінах пристрою збільшує енергоспоживання на 15-20%.

Повністю вимикайте побутову техніку

Телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник – це ті прилади, які працюють у фоновому режимі. Тобто вони витрачають електроенергію навіть якщо ви ними не користуєтеся. Тому рекомендується повністю відключати їх від мережі.

Прання у холодній воді

Сьогодні існує безліч миючих засобів для прання у холодній воді. Крім того, що таким чином ви зможете попередити вицвітання одягу, ви ще й заощадите значну частку витрат на електроенергію.

Переведіть бойлер в економний режим

Часто споживачі цікавляться, як економити електроенергію з бойлером, адже відключати його на ніч не рекомендується. Ми радимо встановити температуру для повсякденного користування 50-60 градусів, і один раз на тиждень підвищувати її до 90 градусів на кілька годин, щоб запобігти появі бактерій усередині бака. До того ж важливо своєчасно виконувати технічне обслуговування пристрою.

Стратегія №2: Переобладнання приміщення

Використання енергозберігаючої техніки допоможе значно знизити витрати, але такий апгрейд може коштувати недешево. Розглянемо найдоступніші заходи економії електроенергії на побутовому рівні:

Замініть усі лампочки на світлодіодні

LED-лампа потужністю 10W генерує стільки ж світла, як і звичайна лампа розжарювання потужністю 100W, тільки при цьому споживає на 90% менше електроенергії. До того ж, термін служби світлодіодної лампочки становить близько 15 років, а лампи розжарювання – приблизно 4 місяці. Отже, тут ви теж залишаєтеся у плюсі.

Утепліть будинок

Споживачі часто використовують електроенергію для прогрівання приміщення. При цьому через щілини у вікнах може витрачатися до 50% всього тепла. Тому рекомендується:

  • замінити старі рами на сучасні, металопластикові;
  • утеплити балкон та вхідні двері;
  • встановити по батареях екрани, що відбивають з пінофолу або фольги.

Використовуйте сучасну побутову техніку

Нова побутова техніка має класифікацію енергоефективності та може заощадити до 50% витрат на електрику. Краще вибирати пристрої, не нижчі за клас А.

Оновіть лічильники

Встановлення високоточних пристроїв обліку електроенергії допоможе значно зменшити споживання електроенергії.

Перевірте проводку

Енергетичне обстеження допомагає виявити втрати електроенергії у приміщенні. Позбувшись їх, ви перестанете переплачувати «за повітря», а також підвищите термін служби побутової техніки, на яку негативно впливає блукаючий струм.

Стратегія №3: Перегляд тарифу

Постановою від 6 січня 2021 року №15 НКРЕКУ відмінила низку пільгових тарифів на електроенергію в Україні. Однак це не торкнулося «нічного тарифу».

Сенс «нічного тарифу» полягає в тому, що доба поділяється на дві тарифні зони:

  • денну – з 7.00 до 23.00,
  • нічну – з 23.00 до 7.00.

За кожною з них призначається окремий тариф. При цьому нічний на 50% нижчий за денний, а денний – це стандартний цінник за електрику на поточний момент.

Для переходу на такий тариф абоненту потрібно подати відповідну заяву постачальнику та встановити двотарифний лічильник, який зможе рахувати кіловат окремо вночі та вдень.

Щоб отримати з «нічного тарифу» максимальну вигоду, абоненту потрібно постаратися перевести роботу побутових приладів на ніч. Наприклад, сучасна пральна машина дозволяє запланувати старт прання на потрібний час, а мультиварка може самостійно увімкнутися вночі та приготувати сніданок.

Особливо актуальним є «нічний тариф» при економії електроенергії в приватному будинку, тому що споживач може перенести на ніч полив земельної ділянки, яка в стандартних умовах коштує недешево.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах