У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story

У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story.

У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story. Фото: facebook.com/kharkivmusicfest

Події
18 вересня 19:57

20-21 вересня у Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави Євгена Лавренчука "...І всі-всі-всі" Maidan story. Проект присвячений 10-м роковинам Революції Гідності.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Майдан для українців – історія про біль і свободу одночасно. Революція Гідності назавжди розділила життя Незалежної України на "до" та "після". ​​Почуття соборності та єдності, енергія дієвості, яка живить наше суспільство досі. Тривожний передзвін дзвонів київського Михайлівського собору, який вже у 2013 році закликав суспільство боротись за правду. Передзвін, відгомін якого, ми чуємо й сьогодні. 

"Роздуми над сумною датою – 10-ою річницею Майдану – спонукають нас до переоцінки суспільно-політичних наслідків Євромайдану та його зв’язку з новітніми геополітичними реаліями. Темі Майдану присвячено багато культурних та мистецьких проєктів. Однак ще не було реалізовано подібного кроссекторального проєкту, у якому пов’язані театральне і  музичне мистецтво, література, публіцистика та документальний театр", - каже програмний директор KharkivMusicFest Юлія Миколаївська.

У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 1У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 1

За її словами, спектакль "...І всі-всі-всі" (Maidan story) – унікальний приклад такого концептуального поєднання. Проект покликаний зміцнити у свідомості ідею цінності Революції Гідності; закликає до протидії російській відкритій та прихованій пропаганді щодо подій Євромайдану та підтримує культурне життя у прифронтовому Харкові.

Музичну частину вистави складає хорова кантата "Майдан 2014" українського сучасного класика, композитора Валентина Сильвестрова. Твір написаний в пам’ять про Небесну сотню. В 15-и номерах для хору a cappella та солістів композитор втілив власні переживання подій Революції Гідності, а також спостереження за змінами в українському суспільстві цього періоду. "Майдан 2014" є віддзеркаленням тих подій, рефлексією та пророцтвом митця, поглядом геніального композитора у майбутнє. Тому кожна його інтерпретація відображає свій час й формує нову оптику для свого покоління.

Літературну основу вистави складають ескізи п’єси відомого українського письменника, поета, драматурга Олександра Ірванця "І всі, всі, всі про Майдан", а публіцистичну – задокументовані спогади, свідчення, інтерв’ю учасників протестних акцій 2014 року. Це дослідження глибоких екзистенційних процесів, які відбувалися в українському суспільстві під час Революції гідності.

"Політичні події Майдану стали каталізатором, який пробудив в нас нестримний порив до свободи. Ця пасіонарна енергія, на перший погляд, здається несумісною з прозорою музикою Сильвестрова. Однак саме в театрі ці протиріччя та парадокси знаходять гармонію, народжуючи нову, багатогранну реальність", - кажуть організатори.

Автор ідеї, сценарію та режисер проекту – Євген Лавренчук, знакова фігура у сучасній режисурі.

У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 2 1У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 2

"Ми не хочемо слідувати загальним трендам - ​​ми хочемо їх створювати!" – говорить режисер в одному з інтерв'ю та успішно втілює цей слоган у життя.

Місце прем’єри проєкту обрано не випадково: саме у Харкові розпочався перший Майдан – 19 листопада 2013 року, за два дні до київського: він відбувся на центральній площі міста – площі Свободи. Цей факт і те, що Харків одним з перших дав відсіч російським агресорам й досі мужньо чинить цей опір, –  має вкотре донести суспільству проукраїнський настрій містян. А також, завдяки появі на харківській сцені вистави "...І всі-всі-всі" (Maidan story).

Харків наразі є прифронтовим містом, проте навіть під час війни у місті відбуваються резонансні культурні події, серед яких Міжнародний фестиваль класичної музики KharkivMusicFest, виставки, концерти, вистави.

Окрема увага у виставі приділяється декораціям, у яких відбувається дійство. Важливий сценографічний елемент вистави – відтворення мосту на вул. Інститутській у Києві, який виступатиме символом не тільки трагічних подій Майдану, а й символом єднання простору і часі. Не забули творці вистави й ще одного учасника Майдану: глядач побачить його макет над сценою: "Майданівське піаніно", як символ нескореності і мистецтва.

Фонд громади Харкова "Толока", який є організатором фестивалю KharkivMusicFest, втілює цей проєкт за підтримки Українського культурного фонду та в межах Українського АРТ ХАБу "Мистецька Фортеця".

У головних ролях:

  • Народний артист України Євген Ніщук
  • Римма Зюбіна.

У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 3 2У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 3

Фестивальний хор KharkivMusicFest (у складі артистів ХНАТОБ/СХІД OPERA, Харківської обласної філармонії та здобувачів Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського).

Диригенти:

  • Олексій Фартушко, Тетяна Герасимчук.

У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 4 3У Харкові відбудеться всеукраїнська прем'єра вистави "...І всі-всі-всі" Maidan story фото 4

Солісти:

  • Анастасія Канівська, Катерина Соболєва, Кирило Тищенко, Андрій Панчишко.

Також ролі виконують:

  • Крістіна Біла, Вікторія Марус, Артем Любутін, Валерій Ланецький, Олексій Дубінін, Сергій Смеречук, Олексій Гридасов.

Вхід безкоштовний за попередньою реєстрацією

  • Реєстрація на п'ятницю 20 вересня (17.00).
  • Реєстрація на суботу 21 вересня (17.00).

"Обирайте зручний одяг. Цього вечора на публіку чекає незвичайна та революційна атмосфера, тому вечірні сукні і костюми можуть бути незручними та недоречними", - попереджають організатори.

Проект реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах