У Харківській області вирують пожежі: у чому причина

На Харківщині вирують пожежі: у чому причина.

На Харківщині вирують пожежі: у чому причина. Фото: ДСНС

Події
18 вересня 13:58

За даними на ранок 18 вересня, у регіоні зафіксовано 76 випадків пожеж у природних екосистемах на загальній площі понад 275 гектарів.

Обласна влада каже, що причина пожеж не в підпалах, а в ситуації, що склалася, на деокупованих територіях: значна кількість легкозаймистого сухостою; недоглянуті будинки з присадибною ділянкою; менше повідомлень про пожежі у зв'язку з меншою кількістю мешканців; ускладнені умови роботи для рятувальників.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповів на брифінгу в офіційному Медіацентрі ХОВА 17 вересня начальник ХОВА Олег Синєгубов, наразі в екосистемах регіону рятувальники борються із 14 центрами загоряння в екосистемах Харківського, Чугуївського, Куп'янського та Ізюмського районів. Більшість пожеж – на деокупованих територіях та місцях ведення бойових дій. Ці фактори ускладнюють гасіння спалахів через наявність у лісах та на відкритій місцевості боєприпасів, які постійно детонують.

"Наразі ситуація повністю контрольована. Розгорнуті на місцях штаби. Розгорнуті на місцях цілодобові пункти спостереження, в тому числі для того, щоб оперативно задіювати додаткові ресурси на стабілізацію та ліквідацію пожеж. Чергує в нас і вже задіяна сільськогосподарська техніка, для того, щоб обкопувати населені пункти і протидіяти розповсюдженню пожеж, там, де вони йдуть по землі. На черзі у нас засідання Ради оборони області, Регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, де ми будемо розглядати ці питання додатково і вживати додаткових заходів безпеки і ставити завдання перед нашими територіальними громадами", - сказав Олег Синєгубов.

Ще на тему: У Безлюдівці — масштабна лісова пожежа

За його словами, для спостереження за пожежами задіяні дрони. На чергуванні також є пожежні потяги.

З початку поточного року в екосистемах Харківської області виникло понад 5000 пожеж, із них 250 лісових. Внаслідок спалахів цього року знищено 338 споруд та будинків, травмовано 10 осіб. Під час ліквідації пожеж у лісах травмовано шестеро пожежників.

Читайте також: У районі Журавлівського гідропарку горить ліс, транспорт пускають в об'їзд

Основні причини спалаху – аномально висока температура повітря, сильні пориви вітру, а також наслідки обстрілів російських окупантів, кажуть в ДСНС.

"На деокупованах територіях достатня кількість полів, що не оброблювалися від початку повномасштабного вторгнення. Також багато присадибних ділянок, які покинули люди і майже за три роки там не проводилося жодних робіт. Таким чином виникла велика кількість сухостою, що сприяє розповсюдженню полум’я. Жителів на цих територіях залишилося мало, тому сповіщають про займання, коли вогонь охопив великі ділянки. Бійці ДСНС несуть службу в посиленому режимі, в тому числі із залученням підрозділів з інших регіонів", - пояснив начальник ГУ ДСНС України в області Артем Астахов.

Одна з пожеж перекинулася на село Студеня в Ізюмському районі. За даними ХОВА, понад 200 приватних домоволодінь пошкоджено, ще близько 100 – знищено повністю. Синєгубов запевнив, що постраждалі мешканці населеного пункту забезпечують усім необхідним – продуктами харчування, гігієнічними наборами, питною водою, за потреби надають місця тимчасового проживання, а міжнародні благодійні фонди – фінансовою допомогою.

"У тому напрямку ми спостерігаємо за лісовою пожежею, яка йде по Донецькій області. Загоряння виникло внаслідок бойових дій. І є ризики, що воно знову може досягти Харківської області. У разі потреби з профільними службами визначатимемо евакуацію з наближених до осередків займання населених пунктів", - додав Олег Синєгубов.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах