Стало відоме ім'я російського генерала, який планував захопити Харків за 5 днів

Стало відоме ім'я російського генерала, який планував захопити Харків за 5 днів.

Стало відоме ім'я російського генерала, який планував захопити Харків за 5 днів. Фото: СБУ

Події
11 вересня 16:44

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському генерал-лейтенанту Костянтину Степанищеву, який планував "бліцкриг" із захоплення Харкова.

За даними СБУ, саме заступник командувача 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу РФ Степаніщин розробив і намагався реалізувати операцію із захоплення Харкова до кінця лютого 2022 року.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Згідно з планом Степанищева підпорядковані йому підрозділи сухопутних військ мали за п'ять днів оточити місто і взяти його "у кільце". Для цього штурмові групи військ Росії мали прикривати російські винищувачі, а балістичні ракети "Іскандер" - атакувати цивільну інфраструктуру обласного центру.

Крім того, під час боїв група спецпризначення військової розвідки Росії (відома як ГРУ) намагалася проникнути до Харкова, щоб захопити будівлю місцевої адміністрації та підняти там російський прапор. У разі захоплення міста Степанищев планував наказати підлеглим підрозділам взяти під свій контроль усі адміністративні та стратегічні об'єкти міста та розпочати повний комплекс ізоляційних та фільтраційних заходів щодо харків'ян. Однак "бліцкриг" російського генерала провалився завдяки діям Сил оборони України", - кажуть у СБУ.

У прокуратурі кажуть, що за планом Степанищева оточення Харкова мало відбутися з північної, західної та східної сторони. Також при його командуванні мало відбутися блокування важливих державних та стратегічних об'єктів з подальшим взяттям під охорону силами Росгвардії.

Підлеглі йому підрозділи поступово окупували населені пункти від державного кордону до передмістя, щоб мати вигідні вогневі позиції для обстрілів обласного центру. Завдяки Силам оборони захопити Харків генералу не вдалося, а надалі під час контрнаступу ЗСУ захоплені населені пункти було звільнено від російських військових.

Правоохоронці також встановили, що с 2014 року Степаніщин брав участь у бойових діях проти українських військ на Луганщині: він командував 4 окремою мотострілецькою бригадою з Росії. Згодом йому надали генеральське звання, дали нову посаду, зірку "Героя Росії", а також наказ на підготовку до повномасштабного вторгнення в Україну.

Слідчі Служби безпеки заочно повідомили Степанищеву про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Вирішується питання про оголошення підозрюваного у розшук.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах