У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям

У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям.

У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям. Фото: СБУ

Події
30 липня 18:23

У Харкові співробітник банку збирав на користь Росії інформацію, яка становить державну таємницю. Чоловіка підозрюють у шпигунстві, а також у розповсюдженні інформації про переміщення, рух, розташування ЗСУ, скоєне в умовах військового стану (ч.1 ст. 114, ч. 3 ст. 114-2 КК України).

Як розповіли в Харківській обласній прокуратурі, підозрюваний - громадянин Росії, який багато років проживає в Харкові.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Будучи завербованим російськими спецслужбами, підозрюваний налагодив контакт з особою, яка, на його думку, має доступ до держтаємниці, щоб зібрати таємні відомості. Ці дані були необхідні ворогові для завдання ударів по місцях зберігання документації з метою її знищення і, як наслідок, протидії відновленню критично Крім того, чоловік збирав інформацію про місця дислокації особового складу та військової техніки українських захисників на території Харкова. Пересуваючись по місту, підозрюваний фіксував, в тому числі за допомогою відеореєстратора, місця розташування ЗСУ. Зібрані розвідувальні відомості він передавав через «Telegram» своєму куратору. Отримані від шпигуна дані ворог використовував для планування атак", - кажуть у прокуратурі.

У СБУ розповіли, що для отримання координат цілей фінансист "втемно" намагався використати свою знайому – робітницю однієї з місцевих держустанов, яка має доступ до таємної інформації. Під виглядом побутового спілкування у месенджері росіянин випитував у жінки про місцезнаходження таємних сховищ документації.

У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям.У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям. Фото: СБУ

"Контррозвідка СБУ викрила шпигуна ще на початковому етапі його злочинної діяльності. Завдяки цьому було задокументовано кожного його кроку, а на фінальному етапі спецоперації – затримано у власному будинку", - кажуть у СБУ.

У ході обшуку за місцем його проживання вилучено докази протиправної діяльності – мобільні телефони, флешносії, комп'ютерна техніка, відеореєстратор тощо, а також паспорт громадянина Росії. Зокрема, на автомобільному відеореєстраторі збереглися зняті кадри військових об'єктів, а на мобільних телефонах – докази спілкування з агресором.

У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям.У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям. Фото: СБУ

За клопотанням сторони обвинувачення підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід – Управління СБУ у Харківській області.

У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям.У Харкові співробітник банку виявився шпигуном під прикриттям. Фото: Харківська обласна прокуратура

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах