Затримано відомого журналіста з Харкова, який закликав до опору мобілізації — СБУ

Затримано блогера, який закликав до опору мобілізації в Харківській області.

Затримано блогера, який закликав до опору мобілізації в Харківській області. Фото: СБУ

Події
24 липня 10:53

У Харківській області, а також у Київському, Одеському та Закарпатському регіонах нейтралізоване угруповання, яке закликало до збройного опору мобілізації. Одним із організаторів угруповання був екс-ведучий популярних телепроектів України, а зараз відомий блогер, який розповсюджує прокремлівські наративи.

Про це повідомили у Службі безпеки України.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

"Служба безпеки запобігла новим спробам розхитування суспільно-політичної обстановки в різних регіонах України. У результаті превентивних заходів у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях нейтралізоване угруповання, яке працювало на зрив мобілізації та "зливало" дані українських військових", - кажуть у СБУ.

За даними слідства, до інформаційно-вибухової діяльності на користь країни-агресора блогер залучив ще сімох спільників. Серед них – псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу. Вони закликали до збройного опору співробітникам ТЦК та правоохоронним органам, а також розповсюджували фейки про українських захисників.

У ЗМІ повідомляють, що йдеться про журналіста, родом із Харкова, Жана Новосельцева. Він працював кореспондентом новин Харківської державної телерадіокомпанії, пізніше – на каналі АТН. Потім переїхав до Києва, де працював на НТН та "1+1". Був кореспондентом ТСН, ведучим або кореспондентом програм "Особиста справа", "Чоловічі новини", "Гроші", а також телеканалу "GromTV", який був пов'язаний із колишнім міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Був одним із організаторів 17 каналу. Телеканал критикувався українськими ЗМІ за симпатії до так званих ДНР та ЛНР, проросійську редакційну політику, інформаційні вкидання та маніпуляції.

Жан Новосільцев.Жан Новосільцев. Фото: Вікіпедія

"Для масового розгону провокативного контенту зловмисники створили власну мережу каналів та сторінок у Ютубі, Телеграмі та Фейсбуці із загальною аудиторією понад 600 тисяч користувачів. На цих інтернет-ресурсах фігуранти проводили стрими і публікували повідомлення з відеосюжетами, в яких інструктували про силові методи ухилення Також вони створили сайт, де "зливали" персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців Для прикриття підривної діяльності учасники угруповання видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань. За даними слідства, координацію злочинних дій фігуранти здійснювали через спеціально створений анонімний чат у месенджері", - кажуть у СБУ

Затримано блогера, який закликав до опору мобілізації в Харківській області.Затримано блогера, який закликав до опору мобілізації в Харківській області. Фото: СБУ

Під час обшуків за місцями їх проживання виявлено комп'ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинів.

Наразі затримано двох організаторів угруповання: блогера та його спільника-псевдоексперта. Слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).

Затримано блогера, який закликав до опору мобілізації в Харківській області.Затримано блогера, який закликав до опору мобілізації в Харківській області. Фото: СБУ

Крім того, за цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів зазначеного угруповання підконтрольної інтернет-мережі. Вирішується питання щодо повідомлення про підозру всім іншим фігурантам. Продовжується розслідування. Зловмисникам загрожує до 8 років ув'язнення.

Комплексні заходи проводилися за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах