У Харкові затримали диверсанта

У Харкові затримали диверсанта.

У Харкові затримали диверсанта. Фото: СБУ

Події
12 липня 14:35

СБУ затримала у Харкові диверсанта, який за вказівкою російської спецслужби спалював релейні шафи Укрзалізниці.

Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними слідства, 39-річний підозрюваний пошкоджував у Харкові релейні шафи систем сигналізації, централізації та блокування, які забезпечують роботу автоматики та служать безпеці залізничного руху. Перед цим він купував на АЗС розчин для розпалювання багаття. Фігурант ломом зламував металеві двері релейних шаф, обливав електротехнічне обладнання залізниці вказаною рідиною та підпалював.

У Харкові затримали диверсанта.У Харкові затримали диверсанта. Фото: Харківська обласна прокуратура

Чоловік робив фото та відео наслідків і надсилав представнику російської спецслужби через месенджер, після чого ретельно видаляв ці файли та листування зі свого телефону.

В якості об'єктів для своїх диверсійних дій чоловік вибирав обладнання на тих ділянках залізниці, які, на його думку, використовувалися для перекидання військової техніки та боєприпасів у бік фронту. Зазначені диверсії були потрібні ворогові для того, щоб зупинити постачання техніки та боєприпасів для сил оборони на харківському напрямку.

У Харкові затримали диверсанта.У Харкові затримали диверсанта. Фото: Харківська обласна прокуратура

Правоохоронці затримали диверсанта у порядку ст. 208 КПК України під час підпалу чергової релейної шафи Укрзалізниці на території Харкова.

"Одночасно спецслужбою було вжито заходів щодо забезпечення залізничних перевезень на цій ділянці залізниці", - повідомили в СБУ.

Встановлено, що чоловік нещодавно приїхав до Харкова та проживав у нареченої. До цього він мешкав в Одесі, а ще раніше – у Львові. Крім того, наразі чоловік притягується до кримінальної відповідальності в Одесі за збут наркотичних засобів та вже відбував покарання за замах на умисне вбивство та пограбування.

Російська спецслужба залучила його до диверсій через оголошення на сайті з пошуку роботи, на яке чоловік свідомо відгукнувся. Попередньо встановлено, що за один підпал він отримував близько 9 тисяч гривень.

Затриманому повідомили про підозру за фактом диверсії, скоєної в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 113 КК України). За такий злочин йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення: підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах