НСЗУ перевірила лікарні у Харківській області: що виявила

НСЗУ перевірила лікарні на Харківщині: що виявила.

НСЗУ перевірила лікарні на Харківщині: що виявила. Фото: zoda.gov.ua

Події
10 липня 16:59

На Харківщині презентували результати моніторингу лікарень умовам договору з НСЗУ щодо Програми медичних гарантій.

Моніторинг провадила Національна служба здоров'я України, повідомляє прес-служба НСЗУ.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповіла голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак, моніторинг був двох видів – автоматичний та фактичний. Автоматичний здійснюється постійно та передбачає дистанційний аналіз медичних записів в електронній системі охорони здоров'я (ЄЗОЗ). Фактичний передбачає моніторингові візити до медустанов чи запит і аналіз їх документів. Його проводять при виявленні можливих порушень автоматичного моніторингу, а також за наявності скарг від пацієнтів.

Глава Національної служби здоров'я України Наталія Гусак.Глава Національної служби здоров'я України Наталія Гусак. Фото: НСЗУ

До планового документального моніторингу у першому півріччі 2024 року потрапили шість медустанов з Харківської області:

  • Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері (м. Ізюм);
  • Чугуївська центральна лікарня ім. М. І. Кононенко;
  • Дергачівська центральна лікарня;
  • АТ "Укрзалізниця" (Харківська клінічна лікарня на залізничному транспорті №1);
  • Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. А. І. Мещанінова (м. Харків);
  • Мерефянська центральна районна лікарня.

Автоматичний моніторинг щодо пакету "Медична допомога під час пологів" показав, що в медустановах, законтрактованих по цьому пакету на Харківщині, дотримуються правильного маршруту пацієнтки при наданні допомоги при передчасних пологах.

Водночас, автоматичний моніторинг виявив низький рівень проведення тромболітичної терапії при наданні медичної допомоги за інсультів у Міській клінічній багатопрофільній лікарні №25 Харкова та Дергачівській центральній лікарні. За 2023 рік у Міській лікарні №25 тромболітики не застосовували жодного разу, 2024 року лише раз. У Дергачівській лікарні у 2023 році відсоток проведення тромболітичної терапії становить 2,31%, у 2024 році – 2,13%.

"Під час лікування інсультів повинні застосовуватися тромболітики, які допомагають значно полегшити наслідки хвороби та реабілітацію, покращити якість життя пацієнтів. На жаль, є ще заклади, в яких застосування тромболітичної терапії поки що на низькому рівні, і ми працюємо над тим, щоб змінити цю тенденцію до найкращому", – розповіла Наталія Гусак.

НСЗУ перевірила лікарні на Харківщині: що виявила.НСЗУ перевірила лікарні на Харківщині: що виявила. Фото: НСЗУ

Також вона повідомила, що для медустанов у зоні бойових дій у Програмі медичних гарантій передбачено пакет "Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, що знаходиться на території, де ведуться бойові дії". Він дає змогу отримувати стабільне фінансування для роботи – зокрема для виплати заробітних плат лікарям та закупівлі ліків.

У Харківській області з Національною службою здоров'я за цим пакетом законтрактовано 21 медичну установу. За сумою оплат у рамках пакету "Готовність та забезпечення надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на території, де ведуться бойові дії", Харківщина на першому місці. З початку року НСЗУ виплатила за цим пакетом 658 мільйонів гривень.

Загалом медустановами області з початку року виплачено 4,92 мільярда гривень.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах