Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді

Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді.

Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді. Фото: СБУ

Події
10 липня 10:35

Помічника машиніста Південної залізниці підозрюють у передаванні даних про техніку Сил оборони в Телеграм-бот, який адмініструвався російськими спецслужбами. 41-річного залізничника взято під варту.

Йому повідомлено про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Останні оперативні новини Харкова у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За даними слідства, підозрюваний, маючи стійкі антиукраїнські погляди, навмисно вирішив допомагати ворогові. Чоловік приєднався до учасників Телеграм-каналу, який адміністрували представники російської спецслужби, і через відповідний бот передавав інформацію про наявність, пересування коштів Сил оборони України залізничним сполученням, а також розміщення оборонних фортифікаційних споруд на території Харківського регіону.

Зрадник працював помічником машиніста локомотивної депо регіональної філії "Південна залізниця" АТ "Українська залізниця" та мав можливість збирати дані про вид та кількість техніки українських захисників на залізничній станції, а також її переміщення, не викликаючи підозр.

Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді.Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді. Фото: СБУ

Інформацію, зібрану та передану зловмисником, ворог використав для планування та коригування ударів, щоб ускладнити логістику для підрозділів сил оборони, які дають відсіч ворогові на території Харківської області.

Зрадника викрито та затримано на території залізничної станції, де він працював. У ході обшуку виявлено та вилучено докази протиправної діяльності, у тому числі телефон, з якого він надсилав повідомлення у ворожий телеграм-бот.

Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді.Співробітника Південної залізниці підозрюють у державній зраді. Фото: Харківська обласна прокуратура

За клопотанням сторони обвинувачення підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування та оперативний супровід - Управління СБУ у Харківській області.

У СБУ також повідомили, що залізничник потрапив до уваги російського ГРУ як активного користувача прокремлівських Телеграм-каналів, де залишав свої антиукраїнські коментарі.

Читай всі новини Харкова в Facebook і підписуйся на нас в Instagram і Viber.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах